Endoskopik push through miringoplasti ve endoskopik transkanal underlay kartilaj timpanoplastilerin cerrahi ve odyolojik olarak karşılaştırılması
Comparison of surgical and audiological outcomes of endoscopic push-through myringoplasty and endoscopic transcanal underlay cartilage tympanoplasty
- Tez No: 933302
- Danışmanlar: DR. ZEYNEP ASLI BATUR ÇALIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik miringoplasti, kartilaj timpanoplasti, cerrahi başarı, odyoloji, diyabet, Endoscopic myringoplasty, cartilage tympanoplasty, surgical success, audiology, diabetes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve amaç: Bu araştırma, endoskopik push through miringoplasti ve endoskopik transkanal underlay kartilaj timpanoplastilerin cerrahi ve odyolojik başarılarını karşılaştırmayı hedeflemektedir. Bu iki yaklaşımın etkinliğini araştırarak, klinik uygulamalar için önemli sonuçlar sunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya katılanların cinsiyet dağılımı eşitken, %42'sinin 18-35 yaş aralığında olduğu ve %42'sinin diyabet hastası olduğu saptanmıştır. Cerrahi teknikler açısından, push through tekniği %48, underlay tekniği ise %52 oranında uygulanmıştır. Postoperatif iyileşme verileri ve cerrahi sonuçlar istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Postoperatif greft intakt kalma oranı %78, odyolojik iyileşme oranı ise %88 olarak belirlenmiştir. Yaş grubu analizi 50 yaş ve üzerindeki bireylerde daha iyi odyolojik sonuçlar ortaya koymuştur. Diyabet hastalarının cerrahi sonuçlarının, diyabeti olmayanlara göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Sonuçlar, her iki cerrahi yöntemin başarılı olduğunu ancak diyabet ve yaş gibi faktörlerin cerrahi sonuçları etkileyebileceğini göstermektedir. Gelecek araştırmalar, bu faktörlerin daha ayrıntılı incelenmesine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: This study aims to compare the surgical and audiological success of endoscopic push-through myringoplasty and endoscopic transcanal underlay cartilage tympanoplasty. It aims to investigate the effectiveness of these two approaches and provide important results for clinical practice. Materials and methods: While the gender distribution of the study participants was equal, it was determined that 42% were between the ages of 18-35 and 42% were diabetic. In terms of surgical techniques, push-through technique was applied in 48% and underlay technique in 52%. Postoperative recovery data and surgical results were evaluated with statistical analyses. Findings: Postoperative graft intakt rate was determined as 78% and audiological recovery rate as 88%. Age group analysis revealed better audiological results in individuals aged 50 years and over. It was observed that surgical results of diabetic patients were lower than those without diabetes. Conclusion: The results show that both surgical methods are successful, but factors such as diabetes and age may affect surgical outcomes. Future studies should focus on further examining these factors.