İslâm hukuku açısından para vakıfları ve ortaklık türleri
Analysis of cash foundations and partnership types in terms of Islamic law
  1. Tez No: 933461
  2. Yazar: AYDIN KUDAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Ekonomi, Sosyal Hizmet, Religion, Economics, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Islamic Law, Foundation, para Foundations, Types of Companies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Vakıflar toplumun dinî, içtimâî, kültürel hizmetlerini karşılama ve diğer hayır işleri yapma gibi belirli amaçlara hizmet etmek üzere kurulmaktadır. Bu vakıfların sermayesi işletilerek şartnamede belirlenen amaçlar doğrultusunda sarf edilmektedir. Vakıf mallarının değerlendirilmesinde farklı yol ve yöntemler mevcuttur. Para vakıflarından oluşan vakıf sermayesinin işletilmesinde, söz konusu farklı yöntemlerin daha belirgin ortaya çıktığını görmekteyiz. Son zamanlarda para vakıfları, sosyal sermaye, yatay kalkınma ve yoksullukla mücadele gibi faaliyet ve organizasyonlara örnek teşkil edebileceği düşüncesinden hareketle büyük ilgiye mazhar olmakta ve değişik açılardan bilimsel araştırmalara konu edilmektedir. Türkiye özelinde, mirası devralınan Osmanlı tecrübesinde hukukî, içtimâî ve iktisâdî hayatta muazzam bir yelpazeye sahip olan para vakıfları, günümüzde birçok alanda büyük etki yapma potansiyeline sahiptir. Çalışmada para vakıfların işletilmesinde ortaklık türlerinin tespit ve tahlili yapılmakta, bu alanda kaleme alınan çalışmaları analiz etmek için tanımlayıcı analitik yaklaşım benimsenmektedir. Bu bağlamda İslâm hukukunun belirlediği sınır ve şartlar çerçevesinde vakıf sermayelerinin, şirketleşme yoluyla uygun bir şekilde kullanma konusundaki bazı pratik deneyimler de gözden geçirilmiştir. Bu yöntem aracılığıyla vakıf sermayesinin toplum yararına üretim, yatırım ve ticaret gibi projelere kanalize edilerek ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri temin eden projelerinin finansman sorununa bir çözüm olabileceği sonucuna varılmaktadır. Bu nedenle para vakıfları kendi başına finansman sağlayamayan sektörlerin bu fondan yararlanmak suretiyle mal ve hizmetlerin üretiminde, müspet yönde ivme sağlanabilir. Kâr amacı gütmeyen ve kamu ile özel teşebbüs yanında üçüncü sektör olarak yer alan bu organizasyonlar, gerçek fizibilite çalışmalarına dayanarak doğru bir şekilde üretim ve hizmet sektörüne kanalize edilirse, sürdürülebilir kalkınmaya, iktisadî, içtimâî ve çevre gibi birçok alanda müspet etki yapacaktır. Araştırma, hukukî altyapının uyumlaştırılması ve iktisadî şartların sağlanması halinde, para vakıf fonlarının şirketleşme yoluyla değerlendirilmesini mümkün görmektedir.
Özet (Çeviri)
Foundations are established as non-governmental organizations to serve specific purposes, such as meeting the religious, social, and cultural needs of society and carrying out other charitable activities. The capital of these foundations is managed and spent in accordance with the objectives specified in their charters. There are various methods and approaches for utilizing foundation assets. In the management of foundation capital consisting of cash endowments, we observe that these different methods become more evident. Recently, cash endowments have attracted significant interest, as they are considered potential models for activities and organizations related to social capital, horizontal development, and poverty alleviation. Consequently, they have been the subject of various scientific studies. In the context of Turkey, cash endowments, which have a vast historical legacy inherited from the Ottoman experience in legal, social, and economic life, hold the potential to create significant impacts in various fields today. This study identifies and analyzes partnership models in the management of cash endowments, adopting a descriptive analytical approach to examine existing studies in this field. In this regard, some practical experiences regarding the proper utilization of foundation capital through corporatization, within the limits and conditions set by Islamic law, have also been reviewed. This method suggests that channeling foundation capital into projects related to production, investment, and trade for societal benefit can offer a solution to the financial challenges faced by such initiatives. Therefore, cash endowments can help boost sectors that lack independent financial resources by allowing them to benefit from these funds, thereby accelerating the production of goods and services. These organizations, which operate as non-profit entities and constitute a“third sector”alongside public and private enterprises, can positively impact sustainable development, as well as economic, social, and environmental fields, if they are properly directed towards production and service industries based on sound feasibility studies. The research concludes that, provided legal infrastructure is harmonized and economic conditions are met, cash endowment funds can be effectively utilized through corporatization