Irreguar migration governance in the Maghreb region: The case of Algeria
Cezayir'in Kuzey Afrika'daki göç yönetimi: Cezayir'in sahra altı düzensiz göçmenlere karşı izlediği siyaset
  1. Tez No: 933477
  2. Yazar: FELLA DJILAILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA OĞUZ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra-altı coğrafya, düzensiz göçmenler, Göç yönetimi, Cezayir'e doğru meydana gelen Göç
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu doktora araştırması, Mağrip Bölgesi'ndeki alt-Sahra düzensiz göçünün karmaşık dinamiklerini incelemektedir. Çalışma Cezayir'in Sahra-altı ülkelerden kaynaklanan düzensiz göçmenlhareketlerine yönelik göç yönetim politikalarının evrimi üzerinde odaklanmaktadır. Uluslararası ilişkiler, kamu politikası ve insan hareketliliği alanındaki eleştirel tartışmaların kesişme noktasında yer alan bu çalışma, Cezayir'in göç veren ülkelerden geçiş ve fiilen varış ülkesine dönüşen göç profiline dikkat çekmektedir. Cezayir'in sosyo-ekonomik manzarasındaki artan Sahra-altı göçmen görünürlüğü, bölgesel ve küresel göç yönetim mekanizmalarındaki daha geniş değişimleri yansıtmaktadır. Güvenlikleştirilmiş AB politikaları, askerileştirme çabaları ve taşeronluk yoluyla göç yönetimi girişimleri, Mağrip ülkelerindeki göç kalıplarını önemli ölçüde etkilemiş bulunmaktadır AB'nin orantısız“göç krizi”söylemine rağmen, bu göçmenlerin yalnızca küçük bir kısmı Avrupa'ya ulaşma girişimlerinde başarılı olabilmektedir. Çoğu Sahra-altı ülkeden yola düşen düzensiz göçmen, Cezayir dahil olmak üzere bu bölgede takılıp kalmaktadır Sahra-altı menşeli düzensiz göçmenler ile birlikte Cezayirli“harraga”nın varlığı, Cezayir'in göç düzenlemelerini ve stratejilerini önemli ölçüde etkilemiş bulunmaktadır.Cezayir, güvenlikleştirilmiş yaklaşımları benimseme, insani siyasetler düzenleme ve yönetim araçlarına yer verme veya durumu kendi haline bırakma arasında ikili bir konumda bulunmaktadır. Bu araştırma, ulusal politikalar, bölgesel işbirliği ve küresel göç eğilimleri arasındaki etkileşimi inceleyerek, Mağrip Bölgesi'nin düzensiz göç yönetimindeki karmaşıklıklarına ilişkin anlayışımıza katkıda bulunmaya yöneliktir. Göç çalışmaları açısından nispeten gölgede kalmış bir bölge olan Cezayir'e ilişkin bu çalışma, bu alanda önemli bir boşluğu doldurmaya yöneliktir. Bu nitel çalışma, diplomatlar ve devlet temsilcilerinden yüzyüze yapılan mülakatlardan elde edilen ana bilgilere ek olarak alt-Sahralı göçmenlerle yapılan yarı-yapılandırılmış, tam yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmelerden elde edilen bulguları kullanmaktadır. Ayrıca saha çalışması gözlemlerinden alınan alan notları, resmi belgelerin analizi, UGO ve Sivil Toplum Kuruluşu raporları ve uluslararası hukuk ile yerel yasaların değerlendirilmesi de bu çalışma kapsamıda yer maktadır. Çalışma, Cezayir'in Sahra-altı ülkelerden intikal eden göçmenlerin yönetimini araştırmayı ve devlet aktörleri ve devlet dışı aktörlerin stratejileri hakkında daha geniş sonuçlara varmayı amaçlamış bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral research investigates the complex dynamics of sub-Saharan irregular migration in the Maghreb Region. With a particular focus on Algeria's evolving migration governance policies towards sub-Saharan irregular migrants. Situated at the intersection of critical debates in international relations, public policy, and human mobility, this study explores the shifting migratory profile of Algeria from a country of origin to a transit and de facto destination country. The increasing visibility of sub-Saharan migrants in Algeria's socioeconomic landscape reflects broader changes in regional and global migration governance mechanisms. Securitized EU policies, militarization efforts, and attempts at subcontracted migration management have profoundly impacted the migratory patterns in Maghreb countries. Contrary to the disproportionate EU“migration crisis”rhetoric, only a small fraction of these migrants succeeded in their attempt to Europe. Most sub-Saharan irregular migrants remained stuck within this region, including Algeria. The presence of sub-Saharan irregular migrants, alongside Algerian harraga, has significantly influenced Algeria's migratory responses and strategies. Algeria finds itself in a dual position, between adopting securitized approaches, humanitarian responses, or allowing the situation to take it own. This research critically analyzes Algeria's migration governance strategies Examining the interplay between national policies and sub-Saharan migration agency is what this study is looking for, this study contributes to our understanding of the complexities of irregular migration governance in the Maghreb Region and the impacts on conditioning sub-Saharan irregular migration mobility/immobility This qualitative study utilizes findings from 40 sumi-structured, with key informants including diplomats and state representatives in addition to sub-Saharan migrants, field notes gathered from on-site fieldwork observations, the analysis of official documents, IGOs and NGOs reports and the evaluations of internation law and local legislatives, an important instrument of government at different levels. The study aims to investigate Algeria's governance of sub-Saharan immigrants and draw broader conclusions regarding the strategies of state and non-state actors.