Filistin ve İsrail yaygın gazetelerinde Aksa Tufanı olayının çerçeveleme teorisi bağlamında incelenmesi
Analyzing the Aqsa Flood event in Philistine and Israeli newspapers in the context of framing theory
  1. Tez No: 933499
  2. Yazar: TEVHİD FURKAN NEHRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ZİNDEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Aksa Tufanı, İsrail, Filistin, Çerçeveleme Teorisi, Aqsa Flood, Israel, Palestine, Framing Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, her iki ülke için de büyük olumsuz etkiler yaratan 7 Ekim 2023 tarihli Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından, İsrail ve Filistin arasında yaşanan olayların, taraf ülkelerin yaygın gazetelerinde nasıl çerçevelendiği, çerçeveleme teorisi bağlamında nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Savaş durumlarında medyanın, bölgede haber yaparken karşılaştığı zorluklar nedeniyle sürekli olarak taraf ülkelerin medyalarını kaynak göstermesi, araştırmanın temel fikrini oluşturan unsurlardan biridir. Çerçeveleme, iletişimde önemli bir kavram olup, kamuoyuna aktarılan haberlerin hangi taraflarının sunulduğunu gösterir. Bu doğrultuda çalışmada, çerçevelemenin temel fonksiyonları olarak Etman'ın problem tanımı, neden-sonuç ilişkisi, ahlaki değerlendirme ve çözüm önerileri baz alınmıştır. Diğer taraftan tarihsel süreç, etki alanları, kamuoyunda bilinirlik, web sitelerinin güncel olmaları gibi kriterler odağında Filistin'den Kudüs ve Filistin gazeteleri, İsrail'den Haaretz ve İsrail Hayom gazeteleri analiz için seçilmiştir. Gazetelerin, olayların en kaotik günleri olan ilk beş gün içinde yayımlanan ve algı belirlemede en etkili olan birinci sayfaları araştırmaya dahil edilmiştir. Belirlenen gazeteler, uluslararası gazete arşivlerinden ve kendi resmi sitelerinde yayımlanan bağlantılar üzerinden temin edilmiştir. Gazetelerde, haberlerde hangi unsurların öne çıkarıldığı, hangi detayların geri planda bırakıldığı ve kullanılan fotoğraflardaki ayrıntılar gibi unsurlar analizler sonucunda tespit edilmiş; her gün ayrı ayrı incelenerek olayların gelişiminde çerçevelemenin boyutu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, savaş gibi olağanüstü durumlarda, taraf ülkelerin medya kuruluşlarının, politik yapıları ne kadar farklı olursa olsun, genellikle kendi ülkelerinin çıkarlarını ön plana alan bir haber çerçevesi benimsedikleri görülmüştür. Ayrıca, yaşanan sorunlara ilişkin yaklaşımlarının, toplumlarının yaşadığı travmaları dikkate alarak şekillendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, how the events between Israel and Palestine following the Operation Al-Aqsa Flood on October 7, 2023, which had major negative effects on both countries, were framed in the mainstream newspapers of the party countries was examined using the qualitative content analysis method in the context of framing theory. One of the main elements of the research is that the media constantly refers to the media of the party countries due to the difficulties they face while reporting in the region in war situations. Framing is an important concept in communication and shows which aspects of the news conveyed to the public are presented. Accordingly, the study takes Etman's problem definition, cause-effect relationship, moral evaluation and solution suggestions as the basic functions of framing. On the other hand, the Jerusalem and Palestine newspapers from Palestine, Haaretz and Israel Hayom newspapers from Israel were selected for analysis based on criteria such as historical process, areas of influence, public awareness and up-to-dateness of websites. The front pages of the newspapers, which were published in the first five days, the most chaotic days of the events, and were most effective in determining perception, were included in the research. The newspapers that were determined were obtained from international newspaper archives and via links published on their official websites. The elements that were highlighted in the news, which details were left in the background and the details in the photographs used were determined as a result of the analyses in the newspapers; each day was examined separately and the extent of framing in the development of the events was observed. As a result of the study, it was observed that in extraordinary situations such as war, the media organizations of the participating countries, no matter how different their political structures, generally adopted a news frame that prioritized the interests of their own countries. It was also concluded that their approaches to the problems experienced were shaped by taking into account the traumas experienced by their societies.