Kasa dergisi üzerine bir inceleme
A review of the Kasa magazine
  1. Tez No: 933517
  2. Yazar: DENİZ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Tiyatro, Süreli Yayınlar, Kasa dergisi, Literature, Theatre, Periodicals, Kasa magazine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Edebiyat, toplumu eğitmenin yanında öğretici bir kılavuz, güldürücü bir rehber, düşündürücü bir külliyat olarak faaliyet göstermiştir. Bu işlevlerden başat öğe olarak anılan; toplumun değerlerini yansıtma şiarı yer almıştır. Türk edebiyatında tarihsel süreç içerisinde zikredilen işlevleri farklı türler aracılığıyla toplum nezdinde okura ulaştırılmıştır. Eski Türk geleneğinin bir düsturu olan söz ile eğlendirme yani tiyatro kültürü ilerleyen süreçlerde yazı ile birleşerek yeni bir senteze ulaşmıştır. Bilhassa 1839 Tanzimat Fermanının ilan edilmesiyle gazetecilik ve dergicilik adımlarının hız kazanması edebiyat başta olmak üzere birçok dalda çıkmaya başlayan süreli yayınlar hız kazanmıştır. Türk edebiyatının farklı gelişim safhalarında ön plana çıkan edebi reaksiyonlar, siyasi, sosyal etkileşim ve entegrasyonlar neticesinde halka ulaşma vasıtasında da bir dönüşüm meydana gelmiştir. Yıllar boyunca süre gelen“ Meddah geleneği, Köy seyirlik oyunları, Hacivat- Karagöz”gibi oyunlar yerini modern tiyatroya bırakmıştır. Bu çalışmamızda 1290 yılında Miladi takvime göre 1873-1874 yılları arasında faaliyet gösteren ve 4 sayı olarak çıkan yayın süresi belli olmayan KASA dergisini ele alacağız. Bu dergi edebiyat, siyaset, tarih ve tiyatro konularını ele almaktadır. Kasa dergisi Talat adlı kişi tarafından İstanbul'da yayımlanmıştır. Derginin yazar kadrosunu“ Aziz Beg, Rauf Beg, Ali Şevki Beg, İhsan Beg, Ekrem Beg, T.T.”gibi isimler oluşturmaktadır. Bahsi geçen sayılar Latin alfabesine transkripte edilip muhtevanın üzerinde durduğu tür olan tiyatro ile ilgili bilgi verilmiş olup Osmanlıda dergicilik, dergiciliğin gelişimine dair bilgiler verilmiş olup son olarak metinlerden yola çıkılarak bir sözlük hazırlanarak eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to educating the society, literature has acted as an instructive guide, a humorous guide, and a thought-provoking corpus. Among these functions, referred to as the dominant element; The slogan of reflecting the values of the society was included. In Turkish literature, its functions mentioned throughout the historical process have been conveyed to the reader in society through different genres. Entertaining with words, that is, theater culture, which is a motto of the old Turkish tradition, reached a new synthesis by combining with writing in the following periods. Particularly with the declaration of the 1839 Tanzimat Edict, the steps of journalism and magazine publishing accelerated, and periodical publications started to appear in many branches, especially literature. As a result of the literary reactions, political, social interactions and integrations that came to the fore in different stages of development of Turkish literature, a transformation has occurred in the means of reaching the public. Plays such as“Meddah tradition, Village theatrical plays, Hacivat-Karagöz”, which have been going on for years, have been replaced by modern theatre. In this study, we will discuss KASA magazine, which was published in 1290 between 1873-1874 according to the Gregorian calendar and published in 4 issues, with an unknown publication period. This magazine deals with literature, politics, history and theatre. Kasa magazine was published in Istanbul by Talat. The mentioned issues are transcribed into the Latin alphabet and information is given about theater, which is the genre the content focuses on, and information is given about magazine publishing and the development of magazine publishing in the Ottoman Empire. A dictionary was prepared and added based on the texts.