Identification and prioritization of success factors for Project Management Offices (PMOs) in technology sectors using ahp and the balanced scorecard
Teknoloji sektörlerindeki Proje Yönetim Ofisleri (PYO'ler) için ahp ve dengeli puan kartı kullanılarak başarı faktörlerinin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi
  1. Tez No: 933572
  2. Yazar: YAVUZ USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Project Management Office, Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Analytic Hierarchy Process, Stakeholder Management, Technology Sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, projelerde geleneksel çıktı odaklı metriklerin sınırlamalarını ele alan bir Proje Yönetim Ofisi (PYO) performans değerlendirme modeli geliştirmektedir. Teknoloji sektöründeki kuruluşlara farklı yaklaşımlar sunan kapsamlı ve esnek bir çerçeve sunmaktadır. Özellikle şu araştırma sorularına yanıt aramaktadır: Teknoloji sektöründe bir PYO'nin başarısını, yönettiği projelerin başarısından bağımsız olarak değerlendirmek için hangi faktörler kullanılabilir? PYO'nin başarısı bu faktörler kullanılarak nasıl değerlendirilebilir? Teknoloji odaklı sektörlerde PYO performansını değerlendirmek için en uygun çerçeve veya yapı nedir? PYO'lerin kapsamlı ve dengeli bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için başarı faktörleri nasıl önceliklendirilmelidir? Araştırma kapsamında 200'den fazla makale incelenmiş ve PYO değerlendirmesi için 462 kriter belirlenmiştir. Filtreleme sürecinin ardından, uzman görüşleri ve literatür desteğiyle 98 farklı kriter 23 kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler, Dengeli Puan Kartı (DPK) çerçevesinin dört temel perspektifi olan Müşteri, Finansal, İç Süreçler ve Öğrenme & Büyüme başlıkları altında yapılandırılmış ve Analitik Hiyerarşi Süreci kullanılarak iki seviyede önceliklendirilmiştir. Ana bulgular, Paydaş Yönetimi, Maliyet Yönetimi ve İletişim Yönetiminin, PYO'lerinin organizasyona katkısını gösteren en önemli faktörler olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular ayrıca Müşteri Perspektifinin en büyük etkiye sahip olduğunu vurgulayarak, PYO'lerinin hedeflerini paydaş beklentileriyle uyumlu hale getirme ve somut değer sunma gerekliliğini öne çıkarmaktadır. Bu model, teknoloji sektöründeki şirketlerin organizasyonel stratejilerine uygun PMO başarı kriterlerini seçmelerine veya uyarlamalarına yardımcı olmaktadır. Çalışmanın bulguları ve DPK çerçevesindeki 23 kriter kategorisi kullanılarak, PYO'leri hem stratejik uyumu hem de operasyonel verimliliği entegre eden özelleştirilmiş değerlendirme kriterleri uygulayabilir. Önerilen model, PYO performansını değerlendirmek ve dinamik pazarlarda organizasyonel başarıya katkılarını artırmak için pratik bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study develops a PMO performance evaluation model addressing the limitations of traditional output-based metrics. It offers a comprehensive and adaptable framework, providing insights for organizations in the technology sector. In particular, the study seeks to answer the following research questions: What factors can be used to evaluate the success of a PMO independently from the success of its projects in the technology sector? How can the success of a PMO be evaluated using these factors? What framework or structure is most suitable for assessing PMO performance in technology-driven industries? How should the success factors be prioritized to ensure a comprehensive and balanced evaluation of PMOs? The research reviewed over 200 articles, identifying 462 PMO evaluation criteria. After filtering, 98 distinct criteria were grouped into 23 categories with expert and literature input. These were structured under four Balanced Scorecard (BSC) perspectives—Customer, Financial, Internal Process, and Learning & Growth—prioritized using the Analytic Hierarchy Process (AHP) at two levels. Key findings indicate that Stakeholder Management, Cost Management, and Communication Management are the primary factors demonstrating the PMO's contribution. The findings emphasize the significant impact of the Customer Perspective, highlighting the need for PMOs to align objectives with stakeholder expectations and deliver tangible value. This model helps technology sector firms select or adapt PMO success criteria that are aligned with their strategies. Using the study's findings and 23 BSC criteria categories, PMOs can implement tailored evaluation criteria integrating strategic alignment and operational efficiency. The model offers a practical approach to assess PMO performance and enhance organizational success in dynamic markets.