Design with proper use of spatial standards
Mekansal standartların doğru kullanılması ve tasarım
- Tez No: 93360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: standart, standartlaşma, indirgeme, çeşitlilik, tasarım, kalite, bağlam, esneklik. vı
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz MEKANSAL STANDARTLARIN DOĞRU KULLANILMASI VE TASARIM Erten, Sertaç Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan Barlas Kasım 2000, 127 sayfa Bu çalışma, mekansal standartların kent planlama disiplininde tek egemen araç olarak kullanılması sonucu standartlaşmış mekanlar üretildiğini söylemektedir. Bunun yanında, bu standartları kullanarak iyi tasarıma ulaşmanın mümkün olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Bu çalışmada, mekansal standartların planlama disiplininde kullanılan tek belirleyici unsur değil, tasarıma yön veren kurallar dizisi olması gerektiği vurgulanmaktadır. Çünkü böyle bir kuralcı yaklaşım, yapılı çevreyi birbirinin aynısı standart bir kütleler dizisine dönüştürecektir. Mekanda çeşitlilik, bireylerin yönlenmesi için gerekli bir girdidir. Ayrıca, farklı kültürel ve mekansal bağlamlar, kendi çeşitliliklerini barındırırlar. Bu çerçevede, mekansal standartlar, bu çeşitlilikleri indirgeyerek standartlaşmış mekanların oluşumuna yol açansınırlamalar volarak değil, farklı bağlamlara özgü tasarım ilkelerini yöneten yardımcı koşullar olarak görülmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN WITH PROPER USE OF SPATIAL STANDARDS Erten, Sertaç M.Sc, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. Adnan Barlas November 2000, 127 pages This study is concerned about standardized environments as a result of automated use of spatial standards, while it tries to display that it is possible to produce design with proper use of standards. In this study, it is stated that spatial standards should work as guidelines to design process, rather than to be used as the main actor in the planning practice, hence such an approach will bring about standard and monotonous built-up spaces. It is also expressed that a certain degree of variety rather than monotony and standard is in favor of individuals with respect to orientation in space. Moreover, different contexts create varying environments. Within this framework, spatial standards should not act as a reduction of varieties in urban space but as auxiliary tools for urban design. Ill 1X1 YÜKSEKÖ?RETİM KDSDLU