Karate sporcularında psikolojik sağlamlık ve adanmışlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience and dedication in karate athletes
  1. Tez No: 933615
  2. Yazar: MAHFUZ ARITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Adanmışlık, Karate, Psychological Resilience, Dedication, Karate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Karate sporcularının psikolojik sağlamlık ve adanmışlıkları arasındaki ilişkilerinin incelenmesinin amaçlandığı bu tez çalışmasında 18 yaş üstü 450 kadın ile 458 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Veriler kısa psikolojik sağlamlık ölçeği ve Spora bağlılık ölçeği alt boyutlarından“adanmışlık”boyutu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde pearson korelasyon, tanımlayıcı istatistikler ve yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırmada öne çıkan bulgulardan biri, spora adanmışlık düzeylerinin psikolojik sağlamlık üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğudur. Sonuçlar, spora adanmışlık ve psikolojik sağlamlık değişkenlerinin model çerçevesinde anlamlı bir şekilde uyum gösterdiğini ortaya koymuştur Bu çalışmanın bulguları, spora adanmışlık ve psikolojik sağlamlık arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Spora adanmışlık, bireylerin psikolojik dayanıklılıklarını olumlu yönde etkileyen kritik bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Karate gibi bireysel performans gerektiren sporlar, bireylerin stresle başa çıkma becerilerini geliştirerek, duygusal dayanıklılıklarını desteklemektedir. Araştırmada öne çıkan bu sonuçlar, spor katılımının psikolojik sağlık üzerindeki faydalarına dair önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, which aims to examine the relationships between psychological resilience and dedication of karate athletes, 450 women and 458 men over the age of 18 participated voluntarily. The research was conducted with the relational screening model, which is among the quantitative research methods. Data were collected with the“dedication”dimension from the short psychological resilience scale and the sports commitment scale sub-dimensions. Pearson correlation, descriptive statistics and structural equation model were used in the analysis of the data. One of the prominent findings in the study is that the levels of sports commitment are a significant predictor of psychological resilience. The results revealed that the variables of sports commitment and psychological resilience showed a significant fit within the framework of the model. The findings of this study showed that there is a positive relationship between sports commitment and psychological resilience. Sports commitment has emerged as a critical factor that positively affects the psychological resilience of individuals. Sports that require individual performance, such as karate, support individuals' emotional resilience by improving their ability to cope with stress. These prominent results in the study make a significant contribution to the benefits of sports participation on psychological health.