DSP based implementation of a shunt active power filter with instanianeous reactive power theory
Anlık reaktif güç teorisine dayalı DSP tabanlı paralel aktif filtre uygulaması
  1. Tez No: 93362
  2. Yazar: CEMALETTİN TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ERBİL NALÇACI, PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif güç filtresi, aktif filtre, harmonik kompanzasyonu, reaktif güç, DSP uygulaması. vı, Active power filter, active filter, harmonic compensation, reactive power, DSP application
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Son yıllarda, şebekelerde kullanımı giderek artan doğrusal omayan yüklerin meydana getirdiği voltaj ve akım bozukluklarının azaltılmasında etkin bir yöntem olarak aktif güç filtrelerinin kullanımı büyük bir ilgi kazanmıştır. Güç ve kontrol devrelerindeki gelişmeler sayesinde aktif filtreler pasif filtrelere alternatif olma yolundadırlar. Genel olarak, aktif filtre yüke paralel bağlı akım kaynağı olarak TC fteSKÖĞRETÎM kürutuj DOKÜMANTASYON MERKEZİkabul edilmektedir. Buradaki yaklaşım, AC sisteme yükün harmonik akımıyla aynı büyüklükte ve ters fazda harmonik akım enjekte etmektir. Bu tezde çeşitli harmonik akım azaltma teknikleri anlatılmış ve karşılaştırılmıştır. Kontrol metodu olarak anlık reaktif güç teorisinin kullanıldığı, DSP ile kontrol edilen paralel aktif güç filtresi gerçekleştirilmiştir. Kontrol metodunun etkinliği bigisayar simulasyonuyla kanıtlanmıştır. Deneysel sonuçlar da gerçekleştirilen sistemin harmonik ve reaktif güç kompanzasyonunda tatmin edici performansını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, active power filters have attracted considerable attention as an efficient way of minimizing voltage and current disturbances caused by the increasing use of nonlinear loads in AC distribution systems. With improvements in power and control circuits, active power filters are becoming a viable alternative iiito passive filters. Generally, an active power filter is considered as a current source connected in parallel with the load. The approach is based on the principle of injecting harmonic current into the AC system, of the same amplitude and reverse phase to that of the load current harmonics. In this thesis, different harmonic current reduction techniques are introduced and compared. A shunt active power filter is implemented on a DSP controlled system with the control strategy based on the instantaneous reactive power theory. The effectiveness of the control strategy is verified with simulation on computer. Experimental results also show that the implemented system gives satisfactory performance in harmonic and reactive power compensation.