Distal radius kırıklarında volar plak tespiti sonrası pronator teres kasının hacimsel analizi
Volumetric analysis of the pronator teres muscle after volar plate fixation in distal radius fractures
  1. Tez No: 933629
  2. Yazar: UĞUR KAYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMRE PAKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: volar plak, pronator kuadratus, kavrama kuvveti, kompansatuar hipertrofi, volar plate, pronator quadratus, grip strength, compensatory hypertrophy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Distal radius kırıkları nedeniyle volar plak tespiti yapılan hastalarda, pronator kuadratus kasının kesilmesi ve onarılmaması durumunda önkolda anlamlı bir pronasyon kısıtlılığı meydana gelmemektedir. Hipotezimiz, pronasyon fonksiyonunun etkilenmemesinin nedeninin yardımcı pronator kas olan pronator teres kasında meydana gelen kompansatuar hipertrofi olmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Şubat 2023 – Ağustos 2024 tarihleri arasında distal radius kırığı nedeniyle başvuran ve volar plak ile tedavi edilen 30 hastanın katılım gösterdiği prospektif bir çalışmadır. Volar plak ile tespit yapılan hastalarda, genellikle kırık hattına ulaşmanın yolu pronator kuadratusu diseke etmektir. Çalışmamızdaki 30 hastanın hiçbirinde pronator kuadratus kası tamir edilmedi; tüm vakalarda kas plağın üzerine dikiş atılmadan örtüldü. Bu hastaların kontrol vizitlerinde el bileği eklem hareket açıklığı, kavrama kuvveti, QuickDASH (Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand) skoru, PRWE (Patient-Rated Wrist Evaluation) VAS (Visual Analog Scale) ve röntgen görüntüleme kullanılarak değerlendirmeler yapıldı. Hipotezimizi araştırmak amacıyla her hasta için cerrahi müdahale öncesinde kontrastsız önkol manyetik rezonans (MR) görüntülemesi yapılarak pronator teres kasının ameliyat öncesi hacmi belirlendi. Cerrahi müdahale sonrası 6. ay ve 1. yıl kontrollerinde pronator teres kasının volümünü kontrol etmek amacıyla bu MR görüntülemeleri tekrarlandı. Bulgular: Hastaların cerrahi müdahale sonrası kontrolleri değerlendirildiğinde, müdahaleden bir yıl sonra kaynamayan veya malunion ile kaynayan kırık olmadı. Fleksiyon dışında el bileği eklem hareket açıklıkları normal aralıktaydı. Kavrama kuvveti %10 kuralına uyularak sağlam tarafla karşılaştırıldı, ortaya çıkan fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. QuickDASH skoru, PRWE skoru ve VAS skorları hesaplandı, katılımcıların ameliyat sonrası 6. ayda hafif kısıtlamalar ve ağrı yaşadıkları görüldü, ameliyat sonrası 1. yılda ise fonksiyonel olarak neredeyse hiç zorluk ve ağrı yaşamadıkları görüldü. Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 6. ay ve ameliyat sonrası 1. yıl tarihlerinde önkol MR görüntülemeleri yapıldı, pronator teres kasının hacminde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu gözlemlendi. Sonuç: Distal radius kırıklarında volar plak ile tespit yapılan hastalarda, pronator kuadratus kasının diseke edilmesi ve sonrasında onarılmaması durumunda, bir yıllık takiplerde pronasyon fonksiyonu değerlendirildiğinde anlamlı bir kayıp olmadığı gözlemlenmiştir. Bu durumun nedeni olarak, pronator teres kasında meydana gelen kompansatuar hipertrofi mekanizması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients treated volar plate fixation for distal radius fractures, the resection and non-repair of the pronator quadratus muscle does not result in significant forearm pronation limitation. Our hypothesis is that the absence of impairment in pronation function is due to compensatory hypertophy occuring in the pronator teres muscle, which serves as an auxiliary pronator. Materials and Methods: Our study is a prospective study involving 30 patients who presented with distal radius fractures and were treated with volar plate fixation at Atatürk University Faculty of Medicine Hospital between February 2023 and August 2024. In patients undergoing volar plate fixation, the typical approach to the fracture line involves dissecting the pronator quadratus muscle. In none of the 30 patients in our study was the pronator quadratus muscle repaired; in all cases, the muscle was covered over the plate without suturing. During follow-up visits, assessments were made for wrist joint range of motion, grip strength, QuickDASH (Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand) score, PRWE (Patient-Rated Wrist Evaluation), VAS (Visual Analog Scale), and radiographic imaging. To investigate our hypothesis, preoperative non-contrast forearm magnetic resonance (MR) imaging was performed for each patient to determine the preoperative volume of the pronator teres muscle. At the 6-month and 1-year postoperative follow-ups, these MR scans were repeated to assess changes in the volume of the pronator teres muscle. Results: Upon evaluating the postoperative follow-ups of the patients, no cases of nonunion or malunion were observed one year after the surgery. Except for flexion, wrist joint range of motion was within normal limits. Grip strength was compared to the unaffected side following the 10% rule, and the difference was not statistically significant. The QuickDASH, PRWE, and VAS scores were calculated, revealing that participants experienced mild limitations and pain at the 6-month postoperative mark, whereas by the 1-year follow-up, they reported almost no functional difficulties or pain. Forearm MR imaging was performed preoperatively, at 6 months, and at 1 year postoperatively, and a statistically significant increase in the volume of the pronator teres muscle was observed. Conclusion: In patients with distal radius fractures treated with volar plating, dissecting and not repairing the pronator quadratus muscle does not result in significant pronation loss after one year. This can be attributed to the compensatory hypertrophy of the pronator teres muscle.