İnstabil radius distal uç kırıklarında volar kilitli plak ile osteosentez sonuçlarımız
Our results of osteosynthesis with volar locking plate in unstable distal radius fractures
- Tez No: 945177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZTÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Distal radius kırığı, volar kilitli plak, internal fiksasyon, fonksiyonel sonuç, radyolojik değerlendirme, Distal radius fracture, volar locking plate, internal fixation, functional outcome, radiographic assessment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş ve Amaç: İnstabil distal radius kırıkları, anatomik bütünlüğü yeniden sağlamak ve el bileği fonksiyonlarını korumak amacıyla sıklıkla cerrahi tespiti gerektirir. Bu çalışmanın amacı, instabil distal radius kırığı olan erişkin hastalarda uygulanan volar kilitli plak fiksasyonunun fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmektir. Yöntemler: Bu retrospektif tek merkezli çalışma, Türkiye'de üçüncü basamak bir hastanede 3.5 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. İnstabil distal radius kırıkları, Lafontaine radyografik kriterlerine göre tanımlanmıştır. Tüm hastalar Henry yaklaşımıyla volar kilitli plak kullanılarak tedavi edilmiştir. Ameliyat sonrası standart erken mobilizasyon protokolü uygulanmış ve postoperatif 15. günde splint çıkarılarak el bileği egzersizlerine başlanmıştır. Fonksiyonel sonuçlar Modifiye Mayo El Bileği Skoru ve Türkçe Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Quick DASH-T) ölçeği ile değerlendirilirken, radyolojik sonuçlar Stewart radyolojik skorlama sistemi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Toplam 51 instabil distal radius kırığı, volar kilitli plak ile tedavi edilmiştir. Son takipte Modifiye Mayo El Bileği Skoruna göre hastaların %56,9'unda mükemmel, %21,6'sında iyi fonksiyonel sonuç elde edilmiştir. Ortalama Quick DASH-T skoru 19,9 ± 20,4 olarak bulunmuştur. Radyografik parametreler olan radial yükseklik, radial inklinasyon ve palmar eğim, ameliyat sonrası belirgin iyileşme göstermiştir. Stewart skoru hastaların %98'inde mükemmel veya iyi sonuçlar göstermiştir. Toplam komplikasyon oranı %10 olarak saptanmıştır. Sonuç: Volar kilitli plak fiksasyonu, instabil distal radius kırığı olan hastalarda güvenilir anatomik restorasyon ve olumlu fonksiyonel sonuçlar sağlamakta olup, düşük komplikasyon oranına sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Unstable distal radius fractures often necessitate surgical fixation to restore anatomy and preserve wrist function. This study aimed to evaluate the functional and radiological outcomes of volar locking plate fixation in adult patients with unstable distal radius fractures. Methods: This retrospective single-center study was conducted at a tertiary care hospital in Türkiye over a 3.5-year period. Unstable distal radius fractures were identified based on Lafontaine's radiographic criteria. All patients were treated using a volar locking plate via the Henry approach. Postoperatively, a standardized early mobilization protocol was implemented, with splint removal and initiation of wrist exercises on postoperative day 15. Functional outcomes were assessed using the Modified Mayo Wrist Score and the Turkish version of the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Quick DASH-T) questionnaire, while radiological outcomes were evaluated using the Stewart radiological scoring system. Results: A total of 51 unstable distal radius fractures were treated with volar locking plates. At final follow-up, 56.9% of patients had excellent and 21.6% had good functional outcomes based on the Modified Mayo Wrist Score. The mean Quick DASH-T score was 19.9 ± 20.4. Radiographic parameters, including radial height, inclination, and palmar tilt, showed marked improvement postoperatively. The Stewart score indicated excellent or good results in 98% of cases. The overall complication rate was 10%. Conclusion: Volar locking plate fixation provides reliable anatomical restoration and favorable functional outcomes in patients with unstable distal radius fractures, with a low complication rate.