Sağlıklı erişkinlerde IgG-IgA-IgM düzeylerinin yaşa göre referans aralıklarının belirlenmesi
- Tez No: 933641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ALTINER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: İmmünglobulin, sağlıklı erişkin, referans aralığı, yaş, cinsiyet, maruziyet, Immunoglobulin, healthy adult, reference range, age, sex, exposure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Serum immünglobulin düzey tayini klinik uygulamada sık olarak kullanılır. Çünkü primer ve sekonder immün yetmezliklerin tanısında, birçok enfeksiyon ve immünolojik kusurun tanımlanmasında faydalıdır. Klinik laboratuvarlar, genellikle üretici kitlerinde belirtilen referans aralıklarını kullanırlar ancak immünglobulin düzeyleri bölgeler arası, yaş, cinsiyet, maruziyetler gibi kaynak popülasyonun özelliklerine bağlı değişkenlik gösterir. Bu nedenle, bu çalışmada Türk toplumuna özgü yaşa göre yeni immünglobulin referans aralıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası 305 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Her biri 61 kişiden oluşan toplam 5 grupta serum IgG-IgA-IgM düzeyleri nefelometrik yöntem kullanılarak çalışıldı. Elde edilen verilerle, belirlediğimiz yaş gruplarında %95 güven aralığına göre yeni referans aralıkları hesaplandı. Bu referans aralıkları üretici firmanın kendi değerleri ve literatür verileri ile kıyaslandı. İmmünglobulin düzeyleri üzerine yaş, cinsiyet, sigara-alkol maruziveti ve kentsel-kırsal yaşam faktörlerinin etkileri incelendi. Bulgular: Serum IgG, IgA ve IgM parametrelerinin yaştan bağımsız referans aralıkları sırası ile 11,8-12,3, 2,04-2,24 ve 1,07-1,21 g/L olarak hesaplandı. Yaşa bağlı olarak IgG ve IgA düzeyleri anlamlı değişim göstermezken, IgM düzeylerinin yaşla birlikte düştüğü görüldü. IgG ve IgA düzeyleri üzerine cinsiyetin bir etkisi görülmezken, IgM düzeylerinin erkeklerde kadınlardan daha yüksek olduğu tespit edildi. Sigara içen bireylerde IgG ve IgM seviyelerinin, sigara içmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Alkol, vücut kitle indeksi ve kentsel- kırsal yaşam faktörlerinin ise her üç immünglobulin düzeyinde de anlamlı bir değişime sebep olmadığı görüldü. Tartışma: Çalışmamıza ait verilerin, literatürdeki diğer çalışmalar ve üretici firma referans aralıkları ile karşılaştırıldığında farklı olduğu görüldü. Bu farklılık bölgesel değişimle ilişkilendirildi. Sonuç olarak bu çalışma, serum immünglobulin değerlerinin yaşa, cinsiyete, alkol-sigara maruziyetine, kentsel-kırsal yaşam özelliklerine bağlı değişimleri hakkında kullanılabilir bölgesel bir veri sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Serum immunoglobulin level determination is frequently used in clinical practice as it is useful in the diagnosis of immunodeficiencies and the identification of various infections and immune conditions. Clinical laboratories typically use the reference ranges specified in the manufacturer's kits; however, immunoglobulin levels can vary based on population characteristics such as region, age, sex, and exposures. Therefore, the aim of this study is to establish new age-specific immunoglobulin reference ranges for Turkish population. Method: The study included 305 healthy subjects aged 18-65 years. Serum IgG, IgA, and IgM levels were measured using the nephelometric method in a total of 5 groups, each consisting of 61 individuals. Based on the obtained data, new reference ranges were calculated for the determined age groups using a 95% confidence interval. These reference ranges were compared with the manufacturer's own values and literature data. The effects of age, sex, smoking and alcohol exposure, and urban-rural living factors on immunoglobulin levels were investigated. Results: The age-independent reference ranges for serum IgG, IgA, and IgM parameters were calculated as 11.8-12.3, 2.04-2.24 and 1.07-1.21g/L, respectively. While IgG and IgA levels did not show significant changes with age, it was observed that IgM levels decreased with age. There was no effect of gender on IgG and IgA levels, whereas IgM levels were found to be higher in men compared to women. IgG and IgM levels were lower in smokers compared to non-smokers. Alcohol consumption, body mass index, and urban-rural living factors did not cause significant changes in any of the three immunoglobulin levels. Discussion: The data from our study revealed that there is a considerable difference between our population and other study populations in the literature as well as manufacturer's reference values. This difference was attributed to regional variations. As a result, our study provides useful regional data on the changes in serum immunoglobulin values based on age, sex, alcohol and smoking exposure, and urban-rural living characteristics.