Yoğun bakımda takip edilen sepsis tanılı hastalarda mikrozomal ribonükleik asitlerin damar yapısı, prognoz ve mortalite ilişkisinin incelenmesi; prospektif randomize kontrollü çalışma
Investigation of the relationship of microsomal ribonucleic acids with vascular structure, prognosis and mortality in patients with sepsis followed in intensive care unit; prospective randomized controlled study
- Tez No: 933665
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: miRNA, Mortality, Prognosis, Sepsis, Diagnosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Sepsis tanılı hastalarda tanı, izleme ve tedavinin yönlendirilmesi için miRNA türlerinin biyobelirteç olarak kullanılabileceğini veya kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Sepsis tanısı bulunan (n=40) ve sağlıklı gönüllülerden (n=40) olmak üzere çalışmamız iki gruptan oluşturuldu. Çalışmaya 18-85 yaş arasında; sepsis tanısıyla yoğun bakımda takip edilen erkek ve kadın hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, yoğun bakım ünitesine yatış nedenleri, yatış günündeki GKS, PCT, CRP, lökosit, trombosit, hastalık ciddiyet skorlama sistemi olarak hastaların yatışının ilk yirmi dört saatinde hesaplanan APACHE II, SOFA ve SAPS II ile gelişen mortalite ve morbidite durumları değerlendirilerek kaydedildi. Hastalardan ve gönüllülerden, alınan periferik kan örneğinden miRNA izolasyonu yapıldı. RNA izolasyon kitinin protokol talimatları uygulanarak total RNA izolasyonu yapıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 64,92±12,91 (Min:34; Max:85) idi. Sepsis tanısı almış hasta grubunda incelediğimiz miR-23b-5p, miR-29a-3p, miR-10a-5p, miR-21-5p belirteçlerinin hepsinde sağlıklı gönüllü grubuna kıyasla ekspresyon azalması mevcuttu. Bu biyobelirteçler arasından sadece miR-21-5p ekpresyonunun azalması istatistiki olarak anlamlı bulundu (p=0,009). Ayrıca sepsis tanılı hastalar, eksitus olanlar ve taburcu olanlar olarak 2 gruba ayrıldığında, eksitus grubundaki miR-21-5p ekpresyonunun azalması istatistiki olarak anlamlı olarak bulundu. Sonuç: Sepsis tanılı hastalarda miR-23b-5p, miR-29a-3p, miR-10a-5p, miR-21-5p ekspresyonları azalmakla birlikte sadece miR-21-5p ekpresyonunun azalması istatistiki olarak anlamlı bulundu. Özellikle yaşayanlara göre eksitus grubundaki ekspresyon azalmasının anlamlı bulunması, miR-21-5p'in prognostik bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir. miR-21-5p düzeyinin düşüklüğü damar endotel hasarının olduğunu gösterebilir. Anahtar Kelime: miRNA, Mortalite, Prognoz, Sepsis, Tanı.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine whether miRNA types can be used as biomarkers for the diagnosis, monitoring, and guidance of treatment in patients diagnosed with sepsis. Materials and Methods: Our study consisted of two groups: patients with a diagnosis of sepsis (n=40) and healthy volunteers (n=40). Patients aged 18-85, both male and female, who were monitored in the intensive care unit with a sepsis diagnosis, were included in the study. Demographic data of the included patients, reasons for admission to the intensive care unit, Glasgow Coma Scale (GCS) on the day of admission, PCT, CRP, leukocyte and platelet counts, and mortality and morbidity status were evaluated using the APACHE II, SOFA, and SAPS II scoring systems calculated during the first twenty-four hours of admission. miRNA isolation was performed from peripheral blood samples obtained from patients and volunteers. Total RNA isolation was conducted according to the protocol instructions of the RNA isolation kit. Result: The average age of the patients was 64.92±12.91 (Min: 34; Max: 85). In the patient group diagnosed with sepsis, a decrease in expression was observed in all the markers we examined, including miR-23b-5p, miR-29a-3p, miR-10a-5p, and miR-21-5p, compared to the healthy volunteer group. Among these biomarkers, only the decrease in miR-21-5p expression was statistically significant (p=0.009). Additionally, when the septic patients were divided into two groups—those who died and those who were discharged—the decrease in miR-21-5p expression in the deceased group was found to be statistically significant. Conclusion: Although the expression of miR-23b-5p, miR-29a-3p, miR-10a-5p, and miR-21-5p were decreased in septic patients, only the decrease in miR-21-5p expression was found to be statistically significant. Particularly, the significant reduction in expression observed in the exitus group compared to the living suggests that miR-21-5p could be a prognostic indicator. Low levels of miR-21-5p may indicate vascular endothelial damage.