Toplumsal değişme aracı olarak reklam: Reklamlar değişir toplum değişir kampanyasının analizi
The advertising industry as an agent for social change: The analysis of as ads change societies change campaign
  1. Tez No: 933702
  2. Yazar: MERVE PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE KABAKLI ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Değişme, Reklam, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyete Dayalı İşbölümü, Eleştirel Söylem Analizi, Social Change, Advertising, Gender, Gender-based Division of Labor, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Reklamlar, üretildikleri toplumun sosyal ve kültürel dinamiklerinden etkilenmekle birlikte, var olan hedef kitleyi de etkilemektedir. Bir başka deyişle reklamlar ve toplumsal yapılar arasında bir etkileşim mevcuttur. Toplumsal yapıda meydana gelen değerler reklamlarda görülmekte, pekiştirilmekte ve hatta sil baştan inşa edilmektedir. Güncel ve akademik tartışma konularının başında gelen toplumsal cinsiyet olgusu ve buna bağlı rol imgeleriyle cinsiyete dayalı işbölümü reklam filmlerinde sıkça kullanılmaktadır. Reklam filmlerini etkileyen toplumsal cinsiyet söylemi aynı zamanda reklam filmlerinden de etkilenmekle birlikte farklı algılara da yol açmaktadır. Bazı reklam kampanyaları reklamın toplum üzerindeki etkisini dolaylı olarak dile getirirken, RVD (Reklam Verenler Derneği) 'Reklamlar Değişir Toplum Değişir' kampanyası ile reklamın toplum üzerindeki yönlendirici etkisini doğrudan dile getirmektedir. Toplumsal Değişme Aracı Olarak Reklam: Reklamlar Değişir Toplum Değişir Kampanyasının Analizi konulu araştırmamızın temel problemi, reklamların toplumsal değişme üzerindeki etkisinin, reklam kampanyalarının söylemleri üzerinden nasıl inşa edildiği ve sunulduğudur. Kampanyaya göre reklamlarda toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanırsa; toplum, toplumsal cinsiyet ve cinsiyete dayalı işbölümü söylemleri değişecektir. Araştırmamızda reklam kampanyasında kullanılan dört billboard, eleştirel söylem analizi üzerinden incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı reklamların toplumsal değişme aracı olarak kullanıldığını bir reklam kampanyasının söylemleri üzerinden analiz etmektir. Araştırma bulgularına göre çalışmada mercek altına alınan reklam billboardlarında değiştirilmesi gerektiği savunulan durumların aslında senelerdir aynı reklam metinleri ile oluşturulmuş kalıplardan ibaret olduğu, ideolojik olarak temellendirilen kalıpların yine ideolojik kaygılarla yıkılmaya yahut v değiştirilmeye çalışıldığı ve bunun eleştirilen dilin aynısı kullanılarak sadece tam tersi roller üzerinden dile getirilerek yapıldığına varılmaktadır. Eski ideal ideolojiler reddedilir görünürken, yeni ideal ideolojiler kurgulanmaktadır. Kadınlara yeni 'kadınlık'/kadın olma sınır(sız)lık alanları, erkeklere yeni 'erkeklik'/erkek olma sınır(sız)lık alanları çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
While advertisements are affected by the social and cultural dynamics of the society in which they are produced, they also affect the existing target audience. In other words, advertisements interact with social structures. Social values find their place in advertisements, are reinforced and even reconstructed. The phenomenon of gender, which is at the forefront of current and academic discussion, and the related role images and gender-based division of labor are frequently used in commercials. The gender discourse that affects commercials is also affected by commercials, but also leads to different perceptions. While some advertising campaigns indirectly express the impact of advertising on society, RVD (Association of Advertisers) directly expresses the guiding effect of advertising on society with its 'Ads Change, Society Changes' campaign. Advertısıng as a Socıal Change Tool: The main problem of our research on the Analysıs of Advertısements Changes Socıety Changes Campaıgn is how the effect of advertisements on social change is constructed and presented through the discourses of advertising campaigns. In our research, the claim that society and gender discourse in society will change if gender equality is achieved in the advertisement advocated by the campaign is examined through the critical discourse analysis of the advertising slogans used in the campaign. With this study, it is aimed to analyze the effect of advertising, which is used as a social change tool, on gender discourses in society, through an advertising campaign slogan. According to the research findings, it is concluded that the patterns criticized in the advertising billboards examined in the study are actually the patterns created with the same advertising texts for years, the ideologically based patterns are tried to be destroyed or changed again with ideological concerns, and this is done by using the same language that is criticized, only by vii expressing the opposite roles. While old ideal ideologies seem to be rejected, new ideal ideologies are being constructed. New 'femininity' (infinite) areas of 'femininity' are drawn to women, and new 'masculinity' (infinite) areas of 'masculinity' are drawn.