Ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinin teknoloji ve tasarım dersi ders öğretim programı hakkındaki görüşleri
Opinions of school administrators working in secondary schools on the technology and design course curriculum
  1. Tez No: 933730
  2. Yazar: ERTAN ÇALIŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA KÖMLEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve tasarım, öğretim programı, okul yöneticileri, atölyeler, Technology and design, curriculum, school administrators, workshops
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, KKTC'deki ortaokullarında okutulan teknoloji ve tasarım dersi ders öğretim programı hakkındaki okul yöneticilerinin görüşlerini incelemek bu yolla da okul yöneticilerin ders hakkındaki tutum ve bakış açılarının derse olan katkısını değerlendirmek suretiyle farkındalık oluşturmaktır. Bu sayede mevcut devlet ve özel kuruluşların planlayacağı hizmet içi eğitim etkinliklerin düzenlenmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda, KKTC'de ortaokul yöneticilerinin teknoloji ve tasarım dersi ders öğretim programına ilişkin görüşleriyle ilgili bir araştırmaya rastlanılamamıştır. Bu bağlamda yapılan çalışmanın aynı alanda yapılacak benzer çalışmalara da ışık tutması beklenmektedir. Nitel araştırmayı, gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlamak mümkündür. Nitel araştırma, disiplinler arası bütüncül bir bakış açısını esas alarak, araştırma problemini yorumlayıcı bir yaklaşımla incelemeyi benimseyen bir yöntemdir. Üzerinde araştırma yapılan olgu ve olaylar kendi bağlamında ele alınır, insanların onlara yükledikleri anlamlar açısından yorumlanır. Çalışma, 20 okul yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir ve veri toplama amacıyla yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. On sorudan oluşan bu form, araştırmanın amaçlarına uygun olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış ve seçilen okul yöneticilerine uygulanmıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı süresince yapılan görüşmeler, katılımcıların tercihlerine göre yüz yüze veya yazılı olarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların onayı ile görüşmeler ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve görüşmeler tamamlandıktan sonra bu kayıtlar çözümlenmiştir. Bu sayede verilerin kaybolmasının önüne geçilmiştir. Nitel verilerin analizi ise betimsel analiz yöntemi kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this research is to examine the opinions of school administrators regarding the technology and design course curriculum in middle schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). By evaluating the attitudes and perspectives of school administrators towards this course, the research aims to raise awareness and contribute to the organization of in-service training activities planned by existing state and private institutions. Additionally, no previous research has been found concerning the views of middle school administrators in the TRNC on the technology and design course curriculum. In this context, the study is expected to shed light on similar future research in the same field. Qualitative research can be defined as research that follows a qualitative process aimed at realistically and comprehensively revealing perceptions and events in their natural environment using qualitative data collection techniques such as observation, interview, and document analysis. Qualitative research is a method that, based on an interdisciplinary holistic perspective, adopts an interpretative approach to examining the research problem. The phenomena and events under investigation are considered within their context and interpreted in terms of the meanings people attribute to them. In this study, 20 school administrators were reached. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. The interview form, consisting of 10 questions, was developed by the researcher in line with the aims of the study and administered to the sampled school administrators. The interviews were conducted face-to-face or in written form, according to the participants' preferences, during the 2023-2024 academic year. With the consent of the candidates, the interviews were recorded using a voice recorder, and the recorded interviews were transcribed at the end of the interviews, ensuring that no data was lost. Descriptive analysis technique was used for analyzing the qualitative data.