Yaş tayininde maksiller santral dişlerin koronal pulpa kavite indekslerinin kullanılması: Bir retrospektif konik ışınlı bilgisayarlı tomografi çalışması
Using coronal pulpa cavity indexs of maxillary central teeth in age determination: A retrospective cone beam computerized tomography study summary
  1. Tez No: 933731
  2. Yazar: DUYGU MİRİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE AYTUĞAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIBT, Adli diş hekimliği, yaş tayini, Drusini, sekonder dentin, CBCT, forensic dentistry, age determination, Drusini, secondary dentin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Radyolojik yaş tayini yöntemlerinden birisi olan Drusini'nin metodundaki diş koronal indeksi kullanılarak, Türk popülasyonu için bir regresyon modeli oluşturmaktır. Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalında, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi arşivinden, 2012-2024 yılları arasında tomografisi çekilmiş olan hastaların görüntüleri incelenmiştir. Maksiller santral dişleri mevcut olan, ilgili dişlerde herhangi bir restorasyonu veya patolojisi bulunmayan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. NNT programı kullanılarak tomografi görüntüleri üzerinden uygun şekilde oluşturulan kesitlerde santral dişlerin pulpa yükseklikleri ve diş kron yükseklikleri ölçülmüştür. Bu değerlerin oranlanması ile diş koronal indeksi oluşturulmuş ve sonrasında diş koronal indeksi ile kronolojik yaş arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Pearson korelasyon katsayısı testine göre yaş ile diş koronal indeksi arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. 11 numaralı diş için korelasyon katsayısı -0,448 bulunmuştur. 21 numaralı diş için korelasyon katsayısı -0,465 bulunmuştur. Oluşturulan diş koronal indeksi ile kronolojik yaş arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Regresyon modellerine göre tahminin standart hatası göz önüne alındığında 11 numaralı diş için ±9,5 yıllık bir standart hata ile yaş belirleniyorken; 21 numaralı diş için ±9,4 yıllık bir standart hata ile yaş belirleme yapılabilmektedir. Sonuçlar: Türk toplumu için yaş tahmininde kullanılabilecek regresyon modelleri oluşturulabilmiştir. Literatüre baktığımızda yaş belirleme yöntemlerinin güvenilirliği için tahminin standart hatasının ±10 yıl veya daha az olması gerekmektedir ve bu çalışmanın sonuçları bu bağlamda anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To create a regression model for the Turkish population using the tooth coronal index in Drusini's method, which is one of the radiological age determination methods. Methods: Images of patients whose tomography was taken between 2012 and 2024 were examined from the cone beam computed tomography archive at Izmir Katip Çelebi University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology. Patients with existing maxillary central teeth and without any restoration or pathology in the relevant teeth were included in the study. Pulp heights of central teeth and tooth crown heights were measured in sections created from tomography images using the NNT program. The tooth coronal index was created by proportioning these values. Then, the relationship between tooth coronal index and chronological age was statistically evaluated. Results: According to the Pearson correlation coefficient test, a negative relationship was found between age and dental coronal index. The correlation coefficient for tooth number 11 was found to be -0.448. The correlation coefficient for tooth number 21 was found to be -0.465. The correlation between the tooth coronal index and chronological age was statistically significant. Considering the standard error of estimation according to the regression models, the age can be determined with a standard error of ±9.5 years for tooth number 11. For tooth number 21, the age can be determined with a standard error of ±9.4 years. Conclusion: Regression models that can be used in age estimation for Turkish society have been created. When we look at the literature, for the reliability of age determination methods, the standard error of the estimate must be ±10 years or less, and the results of our study were found meaningful in this context.