Erkâm-ı Ebced Fi'l-ebvâbi'l-cevâmi'il-Kostantiniyye adlı risâlenin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 933752
  2. Yazar: HASİBE DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM KÖKSAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Camii, Medrese, Çeşme, Sebil, Tarihî Binalar, Kitabe, Mosque, Madrasa, Fountain, Public Fountain, Historical Buildings, Inscription
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
İstanbul'un fethinin ardından şehirde pek çok hayır eseri inşa edilmiştir. Bu eserlerin kitabeleri, dönemin şairleri tarafından yazılan şiirlerle süslenmiştir ve bu şiirler, dönemin kültürel ve mimari özelliklerini yansıtan önemli birer belge niteliğindedir. Günümüze ulaşan bu hayır eserlerinden en dikkat çekenler arasında camiler, çeşmeler ve sebiller yer almaktadır. Bu yapılar, dönemin mimarisi, süslemeleri, üslupları ve kitabelerinin biçim ve içerikleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Ancak, bu eserlerin kitabeleri hakkında yapılmış çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, Ahmed Cemaleddin'in“Erkâm-ı Ebcede Fil-ebvâbi'l-cevâmi'il-Kostantiniyye İstanbul'da Mevcûd Cevâmi-i Şerîfe'nin Kapıları Üzerindeki İnşâ ve İtmâm Târîhlerini ve Kıyem-i Mi'mâriyesini Gösterir Bir Risaledir”adlı eseri incelenerek, eserin Latin harfleriyle transkripsiyonu yapılarak günümüz okuyucularının istifadesine sunulmuştur. Hacı Ömer Hulusi Efendi'nin oğlu Ahmed Cemaleddin Osmanlı döneminde İstanbul'da 1360-1361 yılları (1940-1941/1966) arasında yaklaşık 26 yıl boyunca şehri gezerek, cami, çeşme, sebil gibi yapılarla birlikte diğer önemli tarihi eserlerin kitabelerini kaydetmiştir. Bu eser, İstanbul'daki tarihi yapılarla ilgili önemli bilgiler içermekte olup, özellikle kitabelerin metinleri, bazı binaların süslemeleri ve kullanılan malzemeler hakkında da ayrıntılar sunmaktadır. Bu çalışma, Türk sanatının; özellikle camii ve çeşme külliye kültürünün gün ışığına çıkmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, kaybolmuş ya da unutulmuş pek çok bilginin gün yüzüne çıkarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the conquest of Istanbul, many charitable works were built in the city. The inscriptions of these works are decorated with poems written by the poets of the period and these poems are important documents reflecting the cultural and architectural characteristics of the period. Among the most remarkable of these charitable works that have survived to the present day are mosques, fountains and public fountains. These buildings provide important information about the architecture, ornamentation, style and the form and content of their inscriptions. However, the number of studies on the inscriptions of these works is quite limited. In this study, Ahmed Cemaleddin's work titled“Erkâm-ı Ebcede Fil-ebwâbi'l-cevâmi'il-Kostantiniyye İstanbul'da Mevcûd Cevâmi-i Şerîfe'nin Kapıları Üzerine İnşaâ ve İtmâm Târîhlerini ve Kıyem-i Mi'mâriyesini Gösterir Bir Risaledir”is analyzed, the work is transcribed in Latin letters and presented to the benefit of today's readers. Ahmed Cemaleddin, the son of Hacı Ömer Hulusi Efendi, traveled in Istanbul during the Ottoman period for almost 26 years between the years 1360-1361 (1940-1941/1966) and recorded the inscriptions of mosques, fountains, public fountains and other important historical monuments. This work contains important information about the historical buildings in Istanbul, especially the texts of the inscriptions, the decorations of some buildings and the materials used. This study aims to contribute to the emergence of Turkish art, especially the culture of mosque and fountain complexes. In this context, it is aimed to bring to light many lost or forgotten information.