Performance evaluation and improvements of inverse compressor cascade design
Kompresör sabit yön palelerinin tersten tasarımının performans değerlendirilmesi ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 93376
  2. Yazar: BURAK KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN EYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tersten tasarım, Türbinli makina, Navier-Stokes Denklemleri, Sonlu Hacim Metodu, Parallel İşlem, Kompresör Sabit Yön Paleleri, Optimizasyon, Duyarlılık Türevleri. iv, Inverse Design, Turbomachinery, Navier-Stokes Equations, Finite Volume Method, Parallel Processing, Compressor Cascade, Optimization, Sensitivity Derivatives. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz KOMPRESSÖR SABİT YÖN PALELERİNİN TERSTEN TASARIMININ PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Kaplan, Burak Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Eyi Ağustos 2000, 91 sayfa Bu tezde, bir Navier-Stokes akış çözücüsüyle bir nümerik optimizasyon algoritması beraber kullanılarak tersten tasarım metodu sunulmuştur. Bu tasarım metodu, transonik hızda, belirlenen bir basınç dağılımını elde eden hedef kompresör sabit yön palesini oluşturur. Hedef ve tasarlanan basınçlar arasındaki farkı azaltmak için, bir asgari-kök optimizasyon metodu uygulanmıştır. Doğrusal olmayan, dönüşlü, viskos, transonik akım alanlarının betimlenmesi için Navier-Stokes denklemleri kullanılmıştır. Duyarlılık türevlerini elde etmek için sonlu farklar metodu kullanılmıştır. Farklı tasarım değişkenlerinin tasarım optimizasyonunun performansı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Duyarlılık türevleri parallel işlemcilerde hesaplanmıştır. Tasarım algoritmasının performans değerlendirmesini yapmak için, iki ayrı hedef geometrisi kullanılmıştır. Değişik sayılarda ve tiplerde şekil fonksiyonları kullanimi tasarim perfomansını önemli derecede etkilemiştir. Farklı değiştirme boyutları kullanımı da tasarımın CPU zamanını ve yakınsamasını etkilemiştir. Parallel işlemciler kullanılarak tasarım algoritmasının hesaplama zamanı azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION AND IMPROVEMENTS OF INVERSE COMPRESSOR CASCADE DESIGN Kaplan, Burak M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Sinan Eyi August 2000, 91 Pages An inverse design method is presented which couples a Navier-Stokes flow solver and a numerical optimization algorithm. The design method generates a compressor cascade, producing a specified surface pressure distribution at a transonic speed. A least-square optimization technique is used to minimize pressure discrepancies between the target and designed cascades. In order to represent the non-linear, rotational and viscous physics of transonic flows, Navier-Stokes equations are used to predict the flow field. Sensitivities are obtained using finite differencing. Effects of different design variables on the performance of design optimization are evaluated. Sensitivities are calculated on parallel processors. In order to evaluate the performance of the design algorithm, two different target geometries were used. Results show that number and type of shape functions significantly affected the performance of design. Magnitude of perturbation size also affected the convergence and CPU time of the design process. Using parallel processing reduced the execution time of the design algorithm.