Aşırı aktif mesane nedeniyle beta-3 agonisti verilen hastaların kişilik özelliklerinin tedavi başarısına etkisi
The impact of personality traits on treatment success in patients with overactive bladder treated with beta-3 agonists
  1. Tez No: 933760
  2. Yazar: İSA DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Mesane, Mirabegron, MMPI, Mirabegron, MMPI, Overactive Bladder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Aşırı aktif mesane (AAM) sendromu, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve sıklıkla psikiyatrik komorbiditelerle ilişkili bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, mirabegron tedavisi alan AAM hastalarında kişilik özellikleri ile tedavi sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya AAM tanısı konulan toplam 96 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar“Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri”(MMPI) ile değerlendirilmiş, ayrıca hastalar 12 haftalık tedavi sürecinde günlük 50 mg mirabegron alırken tedavi öncesi ve sonrası“Aşırı Aktif Mesane Değerlendirme Formu”(OAB-V8) ile incelenmiştir. Bulgular: OAB-V8 anketinin toplam skoru, tedavi öncesinde 20.42 ± 6.84 iken, tedavi sonrasında anlamlı şekilde 10.56 ± 4.34'e düşerek semptom şiddetinde belirgin bir azalma olduğunu göstermiştir (p< 0.001). Korelasyon analizi, OAB-V8 skorundaki değişim ile MMPI skorları arasında anlamlı ilişkiler ortaya koymuştur: depresyon (r= -0.260, p= 0.010), hipokondriyazis (r= -0.266, p= 0.009), psikasteni (r= -0.254, p= 0.012) ve histeri (r= -0.233, p= 0.022) ile düşük düzeyde negatif korelasyonlar bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlılık gösterilmiştir. Sonuç: Hipokondriyazis, depresyon, psikasteni ve histeri ile ilgili kişilik özellikleri, AAM hastalarında tedavi yanıtını önemli ölçüde etkilemektedir. Sonuçlar, AAM yönetiminde psikiyatrik değerlendirmenin önemini vurgulayan bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Overactive bladder (OAB) syndrome significantly affects the quality of life and is often associated with psychiatric comorbidities. The aim of this study is to evaluate the relationship between personality traits and treatment outcomes in patients with OAB receiving mirabegron therapy. Materials and Methods: A total of 96 patients diagnosed with OAB were included in this prospective observational study. All patients were examined with the“Minnesota Multiphasic Personality Inventory”(MMPI). Also all patients were evaluated with“Overactive Bladder Questionnaire”(OAB-V8) while receiving a daily dose of 50 mg mirabegron for a 12-week period before and after treatment. Results: The total score of the OAB-V8 questionnaire was 20.42 ± 6.84 before treatment, while it significantly decreased to 10.56 ± 4.34 after treatment (p< 0.001), indicating a marked reduction in symptom severity. Correlation analysis revealed significant relationships between changes in OAB-V8 scores and MMPI scores; depression (r= -0.260, p= 0.010), hypochondriasis (r= -0.266, p= 0.009), psychasthenia (r= -0.254, p= 0.012), and hysteria (r= -0.233, p= 0.022) showed low negative correlations and were statistically significant. Conclusion: Personality traits, particularly those related to somatization, depression, psychasthenia, and hysteria, significantly affect treatment responses in patients with OAB. The results underscore the need for a holistic approach that emphasizes the importance of psychiatric evaluation in the management of OAB.