Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezlerindeki sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilgi, bilinç ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
Evaluation of the knowledge, awareness and awareness levels of health workers working in traditional and complementary medicine application centers regarding occupational health and safety: The case of İstanbul province
  1. Tez No: 933766
  2. Yazar: FATMA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TİMUÇİN ATAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, İşletme, Public Health, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilinç ve Farkındalık Ölçeği, GETAT, İSG, Sağlık Çalışanları, Occupational Health and Safety, Traditional and Complementary Medicine, Knowledge, Awareness, and Perception Scale, Health Workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırma, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki bilgi, bilinç ve farkındalık düzeylerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel hedefi, İSG uygulamalarına ilişkin algının ölçülmesi, mevcut durumun kapsamlı bir şekilde analiz edilmesi ve bu alandaki eksiklikleri gidermeye yönelik öneriler sunmaktır. Çalışma, İstanbul ilinde faaliyet gösteren 20 GETAT Uygulama Merkezi arasından çalışmaya katılım sağlayan 8 merkezde görev yapan 60 sağlık çalışanından, gönüllü katılım sağlayan 52 bireyi kapsamaktadır. Veri toplama sürecinde, Sosyodemografik Veri Formu ile İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Bilgi, Bilinç ve Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS istatistik programı aracılığıyla ortalama, standart sapma, korelasyon analizi ve bağımsız gruplar t-testi gibi yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının İSG'ye yönelik bilgi, bilinç ve farkındalık düzeylerinin ortalama değerleri sırasıyla %77 (3,839), %92 (4,577) ve %80 (3,986) olarak bulunmuştur. Sosyodemografik özellikler ile İSG bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Bununla birlikte, katılımcıların %96,2'sinin daha önce İSG eğitimi aldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, GETAT uygulama merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının İSG konusunda bilinç ve farkındalık düzeylerinin yeterli olduğu, bilgi düzeyinin bilinç ve farkındalık düzeyine kıyasla daha düşük olduğu görülmüş ve bu durumun iyileştirilmesi için İSG eğitim programlarının etkinlik ve kapsam açısından geliştirilmesi önerilmiştir. Çalışma, GETAT uygulama merkezlerinde İSG süreçlerinin güçlendirilmesi ve güvenlik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the knowledge, awareness, and consciousness levels of healthcare professionals working in Traditional and Complementary Medicine (TCM) practice centers regarding Occupational Health and Safety (OHS). The primary objective was to assess the perception of OHS practices, comprehensively analyze the current situation, and provide recommendations to address deficiencies in this field. The study included 52 voluntary participants from 8 of the 20 TCM centers operating in Istanbul. Data were collected using a Sociodemographic Data Form and the Knowledge, Awareness, and Consciousness Scale for OHS. The collected data were analyzed using SPSS software, employing statistical methods such as mean, standard deviation, correlation analysis, and independent sample t-tests. The findings revealed that healthcare professionals had an average OHS knowledge level of 77% (3.839), an awareness level of 92% (4.577), and a consciousness level of 80% (3.986). No significant correlation was found between sociodemographic characteristics and OHS knowledge, awareness, and consciousness levels (p>0.05). Additionally, 96.2% of the participants had previously received OHS training. Despite their high levels of awareness and consciousness, their knowledge level was found to be relatively lower. In conclusion, healthcare professionals working in TCM practice centers demonstrated sufficient awareness and consciousness regarding OHS, but their knowledge levels need improvement. It is recommended that OHS training programs be enhanced in terms of both effectiveness and scope. This study can contribute to strengthening OHS processes in TCM centers and fostering a stronger safety culture.