Limbik sistem mikroanatomisi: Ak madde diseksiyonu ve difüzyon tensör görüntüleme eşliğinde 3 boyutlu incelenmesi
Microanatomy of the limbic system: A three-dimensional examination using white matter dissection and diffusion tensor imaging
  1. Tez No: 933793
  2. Yazar: UFUK TEMTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU, DOÇ. DR. METE ZEYNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ak madde yolları, Limbik sistem, Traktografi, White matter pathways, Limbic system, Tractography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Limbik sistem, duygusal ve bilişsel süreçler üzerinde etkili olan, beyindeki kortikal ve subkortikal birçok bölgenin birleşiminden oluşan kompleks bir yapı olarak tanımlanır. 1870'li yıllarda Paul Broca ile başlayan limbik sistem makro anatomisi hakkında günümüze kadar çok sayıda araştırma yapılmıştır. Beynin merkezinde yer alan bu kompleks yapının ameliyatı yapmayı hedefleyen cerrahın makro anatomi dışında, mikro anatomik bağlantıları da çok iyi bilmesi gerekmektedir. Ak madde yolları, birçok anatomik yapının oluşturduğu bu kompleks sistemdeki iletişim sağlayan ağdır. Bu nedenle bu bölgenin ak madde yolakları ve mikro bağlantı yollarının ortaya konulması cerrahi yaklaşımın başarısında kilit rol oynamaktadır. Limbik sistem yapılarını ve bu yapılar arasındaki bağlantıların makro anatomisinin, mikro anatomisinin ak madde diseksiyon ve difüzyon tensör görüntüleme (DTI) teknikleri ile 3 boyutllu görüntüler eşliğinde incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakultesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvarında yapıldı. Çalışma anatomik ve radyolojik olarak iki aşamalı yapıldı. Birinci aşamada anatomik diseksiyon yapıldı. Anatomik diseksiyon için 10 adet tahnitli boyalı kafa spesmeni kulanıldı. Kafa spesmenlerine manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile 3 planda 1 mm kesit aralıklarla görüntülemeler yapılarak tüm spesmenlerin diseksiyon yapmaya elverişli olduğu görüldü. Kranyal cerrahi usulle skalp, kemik, dura açığa çıkarıldı, kaldırıldı. Cerrahi mikroskop yardımıyla medialden laterale sonra lateralden mediale doğru vasküler yapılar korunarak ak madde lif diseksiyonları, mikrocerrahi seti ile operasyon mikroskobu altında yapıldı ve her aşama üç boyutlu olarak fotoğraflandı. İkinci aşamada serebral patolojisi olmayan 20 gönüllünün, ak madde liflerinin yönelimini incelemek için için MRG görüntüleri alındı. Lif izlerini tasvir etmek için kavisli çok düzlemli rekonstrüksiyon ve 3D modelleme DSI studio kullanılarak yapıldı. 20 adet sağlıklı bireye ait DTI görüntüler, kadaverik spesmenlerden elde edilen görüntüler ile eşleştirilerek değerlendirildi. Bulgular: Kademeli olarak yapılan ak madde lif diseksiyon çalışması sonucu limbik sisteme ait olan ak madde yolları ve bu yolların birbiri ile olan bağlantısı literatürde bilinen klinik çalışmalarla korele şekilde DTI ile gösterildi. Sonuç: Nöroanatomi bilgisi beyin cerrahları için çok önemli bir yere sahiptir, müdahalelerin başarısı ve hasta güvenliği bu bilgilere dayanmaktadır. Son yıllardaki radyolojik görüntülemelerdeki gelişmelerle özellikle tümöral lezyonlar başta olmak üzere beyindeki tüm patolojilerin tam konumunu ve etrafındaki ak madde lifleri ile ilişkilerini belirlemeye yardımcı olur. Ak madde diseksiyonu nöroanatomi bilgisini geliştirirken, cerrahların üç boyutlu düşünme becerilerini güçlendirir ve güncel radyolojik gelişmeleri daha iyi anlamlandırarak daha doğru ve daha güvenli bir cerrahi planlama yapmalarına olanak sağlar. Bizde çalışmamızda beynin merkezide yer alan limbik sistemi anatomisinin hem ak madde diseksiyonu hem de güncel traktografik yöntemlerle gösterdik. Çalışmamızda limbik sistemin güncel literatür ışığında mikro anatomik ve traktografik yöntemlerle gösterilmesi sağlandı. Böylelikle limbik sistemin genel anatomisi üzerinde yapılan az sayıda çalışma olduğu göz önüne alındığında literatüre bir katkı sunduk.
Özet (Çeviri)
Objective:The limbic system is defined as a complex structure composed of multiple cortical and subcortical regions in the brain, playing a crucial role in emotional and cognitive processes. Since the 1870s, when Paul Broca initiated research on the macroanatomy of the limbic system, numerous studies have been conducted. Neurosurgeons aiming to operate on this intricate central brain structure must not only have a thorough understanding of its macroanatomy but also its microanatomical connections. White matter pathways serve as the communication network within this complex system composed of various anatomical structures. Therefore, elucidating the white matter tracts and microconnections in this region plays a key role in the success of surgical approaches. This study aims to examine the macroanatomy and microanatomy of limbic system structures and their interconnections through white matter dissection and diffusion tensor imaging (DTI) techniques using three-dimensional visualization. Materials and Methods:This study was conducted in the Laboratory of the Department of Anatomy at Erzurum Atatürk University Faculty of Medicine. The research was carried out in two phases: anatomical and radiological. In the first phase, anatomical dissections were performed on 10 embalmed, stained cadaveric head specimens. Prior to dissection, magnetic resonance imaging (MRI) scans of the specimens were obtained in three planes with 1 mm slice intervals to ensure suitability for dissection. The scalp, bone, and dura mater were exposed and removed using cranial surgical techniques. White matter fiber dissections were performed under an operating microscope using microsurgical instruments while preserving vascular structures, progressing from medial to lateral and then from lateral to medial. Each stage of the dissection was documented with three-dimensional photography. In the second phase, MRI scans were obtained from 20 healthy volunteers without cerebral pathology to examine the orientation of white matter fibers. Curved multiplanar reconstruction and 3D modeling were performed using DSI Studio to visualize the fiber tracts. DTI images from these 20 individuals were matched and compared with images obtained from cadaveric specimens for analysis. Results:Stepwise white matter fiber dissection revealed the white matter tracts of the limbic system and their interconnections. The findings obtained from DTI imaging were consistent with previously reported clinical studies in the literature. Conclusion:Neuroanatomical knowledge is crucial for neurosurgeons, as the success of surgical interventions and patient safety rely on this expertise. With advancements in radiological imaging techniques in recent years, especially for tumor lesions, it has become possible to determine the precise location of brain pathologies and their relationship with surrounding white matter fibers. While white matter dissection enhances neuroanatomical knowledge and strengthens surgeons' three-dimensional thinking skills, it also facilitates a better understanding of contemporary radiological advancements, allowing for more accurate and safer surgical planning. In our study, we demonstrated the anatomy of the limbic system, which is centrally located in the brain, through both white matter dissection and modern tractographic techniques. By presenting the microanatomical and tractographic characteristics of the limbic system in light of current literature, our research contributes to the existing body of knowledge, given the limited number of studies on the general anatomy of the limbic system.