Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda izlenen kanserli çocuklarda kan ürünü transfüzyon desteklerinin gözlemsel değerlendirilmesi
Observational evaluation of blood product transfusion supports in children with cancer followed up in the Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Oncology
- Tez No: 933799
- Danışmanlar: PROF. DR. SONAY İNCESOY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanserleri, transfüzyon, eritrosit süspansiyonu, trombosit süspansiyonu, transfüzyon reaksiyonu, Pediatric cancers, transfusion, erythrocyte suspension, platelet suspension, transfusion reaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Kan ürünü transfüzyonları, pediatrik onkoloji hastaları için hayati önem taşıyan destek tedavi seçeneğidir. Ancak kan ürünlerinin kullanımı, komplikasyonları ve sonuçlar üzerindeki etkilerini tanımlayan verilerin yetersiz olması nedeniyle uygulamada farklılıklar vardır. Bu çalışmada, kanser tanılı hastalara uygulanan kan ürünü transfüzyonlarının sıklığı, eşik değerleri, transfüzyon sıklığını etkileyen faktörler ve transfüzyon ilişkili erken ve geç komplikasyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel bir çalışmadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda 15 Haziran 2023 – 15 Haziran 2024 tarihleri arasında kanser tanısı almış, 1-18 yaş arası, ve en az bir kez eritrosit (ES), trombosit (TS) veya taze donmuş plazma (TDP) transfüzyonu uygulanacak olan hastalar ile yürütülmüştür. Oluşturulan standart formlar hastanın tıbbi bakımından bağımsız bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Transfüzyonun klinik gidişe etkisi ve yan etkiler açısından tedavi süresince ve tedavi bitimini takiben 6 ay boyunca izlem sürmüştür. Veriler, IBM ® SPSS ® 22 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 41 hastanın 19'u (%46,3) kız, 22'si (%53,7) erkektir. Hastaların tanı anındaki yaşı ortalama 99,7±63,3 aydır. Hastaların %39,0'unun 11–18 yaş aralığında olduğu görülmüştür. Toplam 404 transfüzyon uygulaması yapılmış olup, hasta başına düşen ortalama transfüzyon sayısı 9,78:1'dir. Hastalara uygulanan transfüzyonların 215'i (%53,2) ES, 183'ü (%45,3) TS, 6'sı (%1,5) TDP ile yapılmıştır. Hem ES hem de TS transfüzyonlarında en sık endikasyon sırasıyla %36,7 ve %55,2 oranında transfüzyonda febril nötropenidir. Lösemi-lenfoma grubunda ES transfüzyonu öncesi ortalama Hb 7,4±0,6 g/dL, solid tümör grubunda ortalama Hb 7,3±0,8 g/dL saptanmıştır ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,67). Lösemi-lenfoma grubunda TS transfüzyonu öncesinde ortalama trombosit sayısının 23.892±11.773 mm3, solid tümör grubunda ortalama trombosit sayısının 16.669±11.921 mm3'dür ve gruplar arasında lösemi-lenfoma grubunda anlamlı olarak daha yüksek trombosit sayısında TS transfüzyonu uygulandığı saptanmıştır (p1000 ng/ml olarak sonuçlanmıştır. Sonuç: Bu çalışma pediatrik kanser hastaları arasında transfüzyon uygulamalarını gözlemsel olarak uzunlamasına araştıran ülkemizdeki ilk çalışmadır. Çalışmamızda gözlemlenen bulguları pekiştirmek amacıyla daha büyük örneklem ve daha uzun takip süresi ile yapılacak randomize kontrollü yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın sonuçları kanserli çocuklarda kan ürünü transfüzyon yönetiminin yerinde, zamanında ve doğru şekilde kullanımını sağlayacak ve transfüzyon uygulamalarının standardize edilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Blood product transfusions are a vital supportive treatment option for pediatric oncology patients. However, there is variability in practice due to insufficient data describing the use of blood products, their complications, and their effects on outcomes. This study aims to determine the frequency of blood product transfusions, transfusion thresholds, factors influencing transfusion frequency and transfusion-related early and late complications in cancer-diagnosed patients. Materials and Methods: This is a single-center, observational study. The study included patients aged 1–18 years who were diagnosed with cancer and received at least one erythrocyte suspension (ES), platelet suspension (PS), or fresh frozen plasma (FFP) transfusion in the Division of Pediatric Oncology at Ankara University Faculty of Medicine on between June 15, 2023, and June 15, 2024. Standardized forms were used to record data independently of the patients' medical care. The effect of transfusion on clinical course and side effects were monitored throughout the treatment and for 6 months following the end of treatment. Data were analyzed using IBM® SPSS® 22 software. Results: In this study, 41 pediatric oncology patients were evaluated, of whom 19 (46.3%) were female and 22 (53.7%) were male. The mean age at diagnosis was 99.7±63.3 months, with 39.0% of the patients falling within the 11–18 age group. A total of 404 transfusions were administered, with an average of 9.78 transfusions per patient. Among these, 215 (53.2%) were erythrocyte suspensions (ES), 183 (45.3%) were platelet suspensions (PS), and 6 (1.5%) were fresh frozen plasma (FFP). Febrile neutropenia was identified as the most common indication for transfusion, occurring in 36.7% of ES and 55.2% of PS transfusions. The mean pre-transfusion hemoglobin (Hb) level was 7.4±0.6 g/dL in the leukemia-lymphoma group and 7.3±0.8 g/dL in the solid tumor group, with no statistically significant difference between the two groups (p=0.67). However, the mean pre-transfusion platelet count was significantly higher in the leukemia-lymphoma group (23,892±11,773/mm³) compared to the solid tumor group (16,669±11,921/mm³), indicating that platelet transfusions were more frequently administered in leukemia-lymphoma patients (p1000 ng/mL, indicating a high prevalence of transfusion-related iron accumulation. Conclusion: This study is the first longitudinal observational study in our country to investigate transfusion practices among pediatric cancer patients. To further validate our findings, there is a need for larger-scale, randomized controlled studies with extended follow-up periods. The results of this study will contribute to the appropriate, timely, and accurate use of blood product transfusions in children with cancer and will aid in the standardization of transfusion practices.