Analyzing the relationship between consumer fear of online identity theft and shopping cart abandonment: A study on online consumers in Türkiye
Tüketici çevrimiçi kimlik hırsızlığı korkusu ve alışveriş sepeti terk etme davranışları arasındaki ilişki: Türkiye ve İran örneği
- Tez No: 933800
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Kimlik Hırsızlığı, Alışveriş Sepeti Terk Etme, Tüketici Davranışları, E-ticaret, Türkiye, İran, Online identity theft, shopping cart drop, shopping cart option, shopping carts, e-commerce, Türkiye, Iran
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez, Türkiye ve İran'ın gelişmekte olan pazarlarında Tüketici Çevrimiçi Kimlik Hırsızlığı Korkusu ile Alışveriş Sepeti Terk Etme Davranışları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Nicel bir araştırma yaklaşımı kullanılarak, bu bölgelerdeki çeşitli katılımcılardan çevrimiçi anketler yoluyla veri toplanmıştır. Hedef grup, düzenli olarak çevrimiçi alışveriş yapan Türkçe ve Farsça konuşan tüketicileri içermektedir. Kaynak kısıtlamaları nedeniyle, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemi kullanılarak 400 katılımcıdan oluşan bir örneklem seçilmiştir. Katılımcıların çevrimiçi kimlik hırsızlığına ilişkin algıları ve alışveriş sepeti terk etme davranışları doğrulanmış ölçekler ve anketler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu değişkenler arasındaki olası bağlantıları ve ilişkileri araştırmak için korelasyon ve regresyon gibi istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışma, tüketicilerin çevrimiçi kimlik hırsızlığı korkuları ve bu korkuların alışveriş sepeti terk etme davranışları üzerindeki etkilerini aydınlatmayı amaçlamaktadır. İleri düzey istatistiksel analizler kullanarak, araştırma bu değişkenler arasındaki potansiyel ilişkileri ve bağlantıları ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bulguların, e-ticaret işletmeleri ve politika yapıcılar için değerli bilgiler sunması ve tüketici davranışlarını daha iyi anlamalarına, sepet terk etme oranlarını azaltmalarına ve tüketici güvenini artırmalarına yardımcı olması beklenmektedir. Bu araştırma, Türkiye ve İran bağlamında e-ticaret tüketici davranışlarına ilişkin mevcut bilgi birikimine katkıda bulunurken, potansiyel sınırlamaları da kabul etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis concerns consumer fear of online identity theft and shopping cart abandonment in the Turkish and Iranian markets in a developing country. As part of the quantitative research methodology, data were collected via internet questionnaires from a broad sample of respondents in these areas. The audience comprised Turkish and Persian-speaking consumers who frequently shop online. Due to limited resources, 380 respondents were chosen using non-probability sampling. Online beliefs about identity theft and cart abandonment habits were measured using validated scales and questionnaires. The variables were then statistically analyzed through correlation and regression to determine whether there were connections and relations among them. This research will reveal what drives consumers' online identity theft anxiety and how it impacts cart abandonment. This study used sophisticated statistical tools to look for potential etiologies and relationships among these variables. The results will help e-commerce businesses and policymakers learn about consumer behavior, devise solutions to reduce cart abandonment, and build consumer trust. This study adds value to what is known about consumer behavior in e-commerce in Türkiye and Iran, while considering potential shortcomings.