Primer hiperparatiroidizmli olgularda paratiroid lezyonlarının tespiti ve lenf nodlarından ayrımında multiparametrik ultrasonografinin tanısal etkinliği
Diagnostic efficacy of multiparametric ultrasonography in detection and differentiation of parathyroid lesions in cases with primary hyperparathyroidism from lymph nodes
- Tez No: 933811
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Paratiroid lezyonu, reaktif lenf nodu, 2D shear wave elastografi, mikrovasküler görüntüleme, spektral doppler inceleme, Parathyroid lesion, reactive lymph node, 2D shear wave elastography, microvascular imaging, spectral Doppler examination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Paratiroid lezyonu operasyon öncesi lokalizasyonunun belirlenmesi uygulanacak cerrahi tekniği etkilemektedir. Konvansiyonel görüntüleme yöntemleri ile birbiriyle sık karışan iki lezyon olan paratiroid lezyonları ile reaktif lenf nodlarının 2D shear wave elastografi, mikrovasküler görüntüleme, spektral doppler inceleme ile ayrımlarını yapabilmeyi amaçlamaktayız. Materyal ve Metod: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Mart 2024 – Ekim 2024 tarihlerinde arasında başvuran ve hiperparatiroid semptomları ve laboratuar bulguları olan ve paratiroid sintigrafisi pozitif çıkan hastalar ile tamamen sağlıklı ancak insidental olarak saptanmış reaktif lenf nodları bulunan hastalar; Philips, EPIQ Elite (Philips Healthcare, Amsterdam, Hollanda) ultrasonografi cihazına ait 2 – 22 mHz frekans aralığındaki eL18-4 lineer dönüştürücü kullanılarak değerlendirildi. Değerlendirme kapsamında 2D shear wave elastografi, mikrovasküler görüntüleme, spektral doppler inceleme yapılmış olup, elde olunan nicel ve nitel değerlerin iki lezyon grubu arasında karşılaştırması yapıldı. Bulgular: Mikrovasküler görüntüleme ile lenf nodlarının % 100'ü hiler kanlanma paterni göstermiş olup paratiroid lezyonlarının % 50'si polar kanlanma, % 42.3'ü mikst (santral ve periferal), % 3.8'i hiler, % 3.8'i periferal kanlanma göstermiştir. Doku sertliğinin göstergesi olan ortalama kPa değerleri paratiroid lezyonlarında (ortanca 26.9 kPa) reaktif lenf nodlarından (ortanca 23.5 kPa) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p = 0.045). Yapılan spektral analizde RI değeri; paratiroid lezyonlarında (ortanca RI değeri 0.56) reaktif lenf nodlarına (ortanca RI değeri 0.44) nazaran anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p = 0.001). Pik sistolik akım hızı ve PI değerleri paratiroid lezyonlarında (ortanca PI değeri 0.89, ortanca pik sistolik hız 7.69) reaktif lenf nodlarına (ortanca PI değeri 0.62, ortanca pik sistolik hız 6.4) nazaran anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.012 ve p=0.001). Ancak end diyastolik akım hızları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Çizilen ROC eğrisinde pik sistolik akım hızı için eşik değeri 7 cm/sn, RI değeri için eşik değeri 0.49 PI için eşik değeri 0.72, ortalama elastisite değeri için eşik değeri 20.6 olarak bulunmuştur. Sonuç: Paratiroid lezyonları ve reaktif lenf nodları ayrıcı tanısını yapmak için 2D shear wave elastografi, mikrovasküler görüntüleme ve spektral doppler inceleme kullanılabilir ve konvansiyonel görüntüleme yöntemlerine ek bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preoperative localization of the parathyroid lesion affects the surgical technique to be applied. We aim to differentiate between parathyroid lesions and reactive lymph nodes, two lesions that are frequently confused with each other in conventional imaging methods, using 2D shear wave elastography, microvascular imaging, and spectral Doppler examination. Materials and Methods: Patients who presented to the Department of General Surgery at Atatürk University Medical Faculty Research Hospital between March 2024 and October 2024 with hyperparathyroid symptoms and laboratory findings and positive parathyroid scintigraphy, along with completely healthy patients with incidentally detected reactive lymph nodes, were evaluated using Philips, EPIQ Elite (Philips Healthcare, Amsterdam, Hollanda) ultrasound device with eL18-4 linear transducer operating at 2-22 MHz frequency range. The evaluation included 2D shear wave elastography, microvascular imaging, and spectral Doppler examination, and the quantitative and qualitative values obtained were compared between the two lesion groups. Results: With microvascular imaging, 100% of lymph nodes exhibited a hilar vascularization pattern, while % 50 of parathyroid lesions demonstrated polar vascularization, % 42.3 mixed (central and peripheral), % 3.8 hilar, and % 3.8 peripheral vascularization. The mean kPa values, which indicate tissue stiffness, were found to be significantly higher in parathyroid lesions (median 26.9 kPa) compared to reactive lymph nodes (median 23.5 kPa) (p = 0.045). In spectral analysis, the RI value was found to be significantly higher in parathyroid lesions (median RI value 0.56) compared to reactive lymph nodes (median RI value 0.44) (p = 0.001). Peak systolic flow velocity and PI values were found to be significantly higher in parathyroid lesions (median PI value 0.89, median peak systolic velocity 7.69) compared to reactive lymph nodes (median PI value 0.62, median peak systolic velocity 6.4) (p=0.012 and p=0.001, respectively). However, no significant difference was found between end-diastolic flow velocities. In the ROC curve analysis, the threshold value for peak systolic flow velocity was found to be 7 cm/sec, the threshold value for RI was 0.49, the threshold value for PI was 0.72, and the threshold value for mean elasticity was 20.6. Conclusion: 2D shear wave elastography, microvascular imaging, and spectral Doppler examination can be used to differentiate between parathyroid lesions and reactive lymph nodes and may provide additional information to conventional imaging methods.