Exploring the dichotomy: An analysis of motivational internalism and externalism
Motivasyonel içselcilik ve dışsalcılık üzerine bir analiz: İkilemin incelenmesi
- Tez No: 933819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki Yargı, Motivasyon, İçselcilik, Dışsalcılık, Amoralizm, Moral Judgment, Motivation, Internalism, Externalism, Amoralism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışma, ahlaki yargılar ve motivasyon arasındaki ilişkiyi motivasyonel içselcilik ve dışsalcılık bakış açılarından eleştirel bir şekilde incelemektedir. İçselcilik ahlaki yargıların doğası gereği motivasyon yarattığını ileri sürerken, dışsalcılık motivasyonun psikolojik veya diğer dışsal faktörlere bağlı olduğunu savunur. Bu tez, bu pozisyonlar arasındaki katı ikiliğe meydan okumakta, tarihsel ve güncel tartışmaları kapsamlı bir şekilde inceleyerek ahlaki motivasyon hakkında daha incelikli bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır. Felsefi argümanları psikoloji ve nörobilimden elde edilen ampirik bilgilerle bütünleştiren bu araştırma, ahlaki eylemlilik üzerinde sosyal, duygusal ve bilişsel etkilerin rolünü vurgulamaktadır. İlgili motivasyon olmaksızın ahlaki yargıları kabul eden amoralistin varlığı, içselci çerçevelerin kısıtlamalarını ortaya koyan önemli bir test vakasıdır. Ayrıca bu tez, ahlaki motivasyon sorularının ahlaki sorumluluk ve kültürler arası ahlaki psikoloji tartışmalarına genişletilme potansiyelini kısaca inceleyerek, bu meta-etik tartışmanın salt teorik problemlerin ötesinde daha geniş bir önemi olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışma, ahlaki motivasyonun tamamen içsel faktörlerden ziyade dışsal faktörlere ne ölçüde bağlı olduğunu inceleyerek ahlaki psikolojide süregelen tartışmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Araştırma, ahlaki yargı ve motivasyon arasında içsel bir bağlantı olduğunu önvarsaymak yerine, sosyal bağlam, duygusal bağlılık ve bilişsel süreçler gibi dışsal etkilerin ahlaki eylemliliği nasıl şekillendirdiğini araştırmaktadır. Ahlaki motivasyonun olumsal ve bağlama duyarlı doğasının altını çizerek motivasyonel dışsallığı esnek ve ampirik olarak bilgilendirilmiş bir çerçeve olarak kurmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, farklı sosyal bağlamlarda ahlaki sorumluluğu ve ahlaki davranışı anlamaya yardımcı olabilecek perspektifler sunarken teorik tartışmaları geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study critically examines the relationship between moral judgments and motivation from the viewpoints of motivational internalism and externalism. While internalism asserts that moral judgments inherently generate motivation, externalism argues that motivation is contingent upon external psychological and situational factors. This dissertation challenges the rigid dichotomy between these positions and seeks to offer a more nuanced understanding of moral motivation by conducting a thorough examination of historical and contemporary debates. By integrating philosophical arguments with empirical insights from psychology and neuroscience, this research highlights the role of social, emotional, and cognitive influences on moral agency. The amoralist, who acknowledges moral judgments without corresponding motivation, is a crucial test case that reveals the constraints of internalist frameworks. Additionally, this dissertation briefly examines the potential for moral motivation questions to be extended to discussions on moral responsibility and cross-cultural moral psychology, highlighting the meta-ethical discussion's wider relevance beyond theoretical debates. This study contributes to ongoing discussions in moral psychology by examining the extent to which moral motivation depends on external rather than purely intrinsic factors. Rather than assuming an inherent link between moral judgment and motivation, this research explores how external influences—such as social context, emotional engagement, and cognitive processes—shape moral agency. It aims to establish motivational externalism as a flexible and empirically informed framework by underscoring the contingent and context-sensitive nature of moral motivation. Furthermore, it seeks to refine theoretical debates while providing perspectives that may help in understanding moral responsibility and moral conduct across different social contexts.