İş sağlığı ve güvenliğinde güvenlik kültürünün önemi
The importance of safety culture in occupational health and safety
- Tez No: 933864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Güvenlik Kültürü, İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Güvenliği Kültürü, Occupational Health and Safety, Safety Culture, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Safety Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği ile kültür arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sırasında konuya dair yazılmış olan tez ve makalelerden, mevzuattan ve iş kazası ve meslek hastalıkları verilerinden faydalanılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatımızın önemli bir kısmını etkilemektedir. İnsan ve çalışma hayatı nihayetinde bir bütün olduğundan işyerindeki sağlık ve güvenlik şartları aynı zamanda tüm yaşantımızı etkileyen bir olgudur. İş sağlığı ve güvenliğinin gelişimi sanayi devrimi ve teknolojik gelişmeler ile doğru orantılıdır. Bu gelişmeler çalışma şartlarını değiştirmiş, yeni iş kolları ve beraberinde yeni riskler açığa çıkarmıştır. Tehlikelerin tespiti ve alınan önlemler konusunda gelişmeler olsa da özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmemiş ülkelerde istenen düzeyde değildir. İş kazası ve meslek hastalıklarıyla ilgili veriler, risklerin tespiti ve korunma yöntemleri hususunda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yetersizliğini göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin etkin olarak uygulanamaması durumunda tüm yaşantımız sağlık ve güvenlik yönünden olumsuz etkilenecektir. Güvenlik kültürü iş sağlığı ve güvenliğinin istendiği gibi uygulanabilmesi yönünde önemli bir etkiye sahiptir. Güvenlik kültürünün ve farkındalığının oluşmadığı bir çalışma ortamında, mevzuatın gereklerini yerine getirme ve eğitimin etkin olarak verilmesi gibi konularda sorunlar ortaya çıkabilmektedir. İSG profesyonellerinin görevlerini yerine getirmeleri sırasında karşılaştığı birçok sorun da güvenlik kültüründen etkilenmektedir. İş güvenliği kültürü oluşmamış bir işyeri, iş sağlığı ve güvenliğinin tarafları olan devlet, işveren ve çalışanların kendilerine ait iş ve işlemleri usulen yapmalarına neden olacaktır. Mevzuatın gerektiği gibi uygulanmaması, denetimlerde yetersizlik, eğitimlerin formalite olarak görülmesi başlıca sorunlardandır. Hem işveren hem de çalışanların iş güvenliğini benimsemediği bir ortamda İSG profesyonelleri mevzuatı gerektiği gibi uygulama olanağı bulamayacaktır. İşverenin iş güvenliğini formalite olarak görmesi sonucunda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi işini kaybetme veya mevzuatı uygulayabilme arasında tercih yapmak zorunda bırakılmaktadır. Güvenlik bilinci konusunda yetersiz çalışanlar ise ilgili talimatlar ve eğitim konularında isteksiz ve uyumsuz davranışlar sergileyecek ve olumlu davranışlar geliştiremeyeceklerdir. Sonuç olarak sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulmadığından kaza ve hastalıklar önlenemez. Yaşanan bu kazalar ve hastalıklar maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Bu şekilde, çalışan iş ve özel yaşamı yönünden zarar görmekte, işveren hukuki ve mali yönden zarar görmektedir. Bu kayıplar ülke ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between occupational health and safety and culture. During the study, theses and articles written on the subject, legislation and data on work accidents and occupational diseases were used. Occupational health and safety affects an important part of our working lives. Since human and working life are ultimately a whole, health and safety conditions in the workplace are also a phenomenon that affects our entire lives. The development of occupational health and safety is directly proportional to the industrial revolution and technological developments. These developments have changed working conditions and created new business lines and new risks. Although there are improvements in detecting hazards and taking precautions, they are not at the desired level, especially in developing countries and underdeveloped countries. Data on work accidents and occupational diseases show the inadequacy of occupational health and safety practices in terms of risk detection and protection methods. If occupational health and safety cannot be implemented effectively, our entire life will be negatively affected in terms of health and safety. Safety culture has a significant impact on the implementation of occupational health and safety as desired. In a work environment where security culture and awareness are not established, problems may arise in matters such as fulfilling the requirements of the legislation and providing training effectively. Many problems that OHS professionals encounter while performing their duties are also affected by safety culture. A workplace without an occupational safety culture will cause the state, employers and employees, who are parties to occupational health and safety, to carry out their own work and procedures procedurally. Failure to implement the legislation properly, inadequacy in inspections, and seeing training as a formality are the main problems. In an environment where both employers and employees do not embrace occupational safety, OHS professionals will not have the opportunity to properly implement the legislation. As a result of the employer seeing occupational safety as a formality, the occupational safety specialist and workplace physician are forced to choose between losing their job or being able to enforce the legislation. Employees with inadequate security awareness will exhibit reluctant and non-compliant behavior regarding relevant instructions and training and will not be able to develop positive behaviors. As a result, accidents and diseases cannot be prevented because a healthy and safe working environment is not created. These accidents and diseases cause material and moral losses. In this way, the employee is harmed in terms of his business and private life, and the employer is harmed legally and financially. These losses also negatively affect the country's economy.