Yüksek dereceli seröz karsinom olgularında SPOP protein klinikopatolojik rolünün araştırılması
The clinicopathological significance of SPOP (speckle type protein) protein in high grade serous carcinoma cases
- Tez No: 933890
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ARIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: SPOP, yüksek dereceli seröz karsinom, PD-L1, over, SPOP, high grade serous carcinoma, PD-L1, ovary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yüksek dereceli seröz karsinom (YDSK) en sık görülen epitelyal over kanseridir. Tuba uterinanın fimbrial ucunda yer alan prekürsör lezyonlardan köken alır ve kompleks bir genomik yapıya sahiptir. Speckle-type POZ protein (SPOP) hücre içinde protein yıkımını düzenler. SPOP geninde gözlenen mutasyonlar intrasellüler protein homeostazının bozulmasına neden olarak karsinogenezi desteklemektedir. Farklı kanser türlerinde SPOP gen mutasyonları ve proteini ekspresyon değişikliklerinin saptanmış olup seröz karsinomlarda da SPOP geninde amplifikasyon ve delesyon raporlanmıştır. SPOP ekspresyonunun YDSK olgularında klinikopatolojik veriler ve prognoz ile ilişkisini inceleyen kapsamlı bir çalışma ise bulunmamaktadır. SPOP proteini immün homeostazın korunmasında görevli olan "Programlanmış Hücre Ölümü Ligandı 1(PD-L1)'e bağlanarak yıkımına neden olur. YDSK olgularında PD-L1 ekspresyonu ile ilgili literatürde çelişkili veriler bulunmakta olup SPOP proteini ile ilişkisi henüz değerlendirilmemiştir. Çalışmamızda YDSK olgularında SPOP ekspresyonu durumunu belirlemek ve SPOP ekspresyonunun PD-L1 ekspresyonu, klinik, patolojik ve prognostik veriler ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 2010-2023 yılları arasında YDSK tanısı almış 70 olgu dahil edildi. Olguların çoğunda SPOP İHK ile düşük ekspresyon saptandı. Düşük SPOP ekspresyonunun PD-L1 CPS pozitifliği ile anlamlı ilişkisi mevcuttu. SPOP ekspresyonunun klinikopatolojik parametreler, hastalıksız sağkalım süresi, genel sağkalım süresi ve PD-L1 TPS değeri ile ilişkisi saptanmadı. YDSK olgularında SPOP ekspresyonunun karsinogenezdeki rolünün, prognoza etkisinin ve PD-L1 ile ilişkisinin ortaya konması için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
High grade serous carcinoma (HGSC) is the most common epithelial ovarian cancer. It originates from precursor lesions located at the fimbrial end of the fallopian tube and has a complex genomic structure. Speckle type POZ protein (SPOP) regulates intracellular protein degradation. The mutated SPOP gene support carcinogenesis by causing dysregulation of the intracellular protein homeostasis. SPOP gene mutations and protein expression abnormalities have been detected in different cancers. SPOP gene alterations have been reported in HGSC's. However, the relationship between SPOP expression and clinicopathological parameters is not well documented in HGSC cases. SPOP protein is responsible for degradation of programmed cell death ligand 1(PD-L1), which is responsible for maintaining immune homeostasis. There are conflicted data on PD-L1 expression of HGSC cases, and its relationship with the SPOP protein has not yet been evaluated. In our study, we aimed to determine the expression of SPOP protein in HGSC cases, and to investigate the relationship between SPOP expression and PD-L1 expression, the effect of SPOP expression on clinicopathological features and prognosis. Seventy patients diagnosed with HGSC between 2010 and 2023 were included in the study. Low SPOP expression was detected in most of the cases immunohistochemically. Low SPOP expression was significantly associated with PD-L1 CPS positivity. No association was found between SPOP expression and clinicopathological features, recurrence free survival, overall survival and PD-L1 TPS values. Additional studies are needed to reveal the role of SPOP expression in carcinogenesis of HGSC cases, its prognostic significance, the relationship with PD-L1 status and clinicopathological features.