Davranışsal iktisat perspektifinden Türkiye'de gayrimenkul alıcı danışmanlığının uygulamalı bir analizi
An applied analysis of real estate buyer representation in Turkey from a behavioral economics perspective
- Tez No: 933922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TUNÇSİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Psikoloji, Economics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal iktisat, gayrimenkul, alıcı danışmanlığı, Behavioral economics, real estate, buyer consultancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de gayrimenkul alıcı danışmanlığı sözleşmesinin eksikliğinin etkileri, davranışsal iktisat perspektifinden ele alınarak analiz edilmiştir. Literatür taramasında, beklenen fayda teorisi, beklenti teorisi, çerçeveleme etkisi, zihinsel muhasebe, dürtme etkisi ve sınırlı rasyonalite gibi davranışsal iktisat kavramlarının, gayrimenkul alım sürecinde bireylerin karar alma mekanizmalarını nasıl etkilediği değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, genel katılımcılar ve gayrimenkul danışmanları olmak üzere iki farklı gruptan veri toplanmıştır. Katılımcılara yöneltilen anket soruları, gayrimenkul satın alma sürecinde karşılaşılan zorluklar, danışmanlık hizmetlerine yönelik güven düzeyleri ve bilgi eksikliğinin karar alma süreçlerine etkisi gibi konulara odaklanmıştır. Özellikle çerçeveleme etkisinin fiyat algısı üzerindeki rolü, danışmanlık hizmetinin süreci hızlandırıcı ve maliyet azaltıcı etkisi, hukuki risklerin danışmansız işlem yapan bireyler için oluşturduğu tehditler analiz edilmiştir. Araştırmada frekans analizi yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun gayrimenkul danışmanlığı hizmetine güven duyduğunu, ancak hizmetin yeterince yaygın kullanılmadığını göstermektedir. Ayrıca, danışmansız işlem yapan bireylerin tapu ve hukuki süreçlerde daha fazla hata yaptığı, dijital ilan platformlarının güvenilirliğinin orta düzeyde olduğu ve danışmanlık hizmetinin piyasa düzenleyici bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Gayrimenkul alıcı danışmanlığı sözleşmesinin eksikliği nedeniyle bilgi asimetrisi oluştuğu ve tüketicilerin korunmasında düzenleyici önlemlerin gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the absence of real estate buyur advisory contracts in Turkey ara examined trought an applied analysis from a behavioral economics perspektive. In the literature review, it was evaluated how behavioral economics concepts such as expected utility theory, expectancy theory, framing effect, mental accounting, nudge effect and bounded rationality affect the decision-making mechanisms of individuals during the real estate purchase process. Within the scope of the research, data were collected from two different groups, general participants and real estate consultants. The survey questions directed to the participants focused on issues such as difficulties encountered during the real estate purchase process, trust levels towards consultancy services and the effect of lack of information on decision-making processes. In particular, the role of the framing effect on price perception, the process-accelerating and cost-reducing effect of the consultancy service, and the threats posed by legal risks for individuals who make transactions without a consultant were analyzed. The findings obtained by using the frequency analysis method in the research show that the majority of the participants trust the real estate consultancy service, but the service is not widely used enough. In addition, it has been determined that individuals who make transactions without a consultant make more mistakes in the title deed and legal processes, the reliability of digital advertisement platforms is at a moderate level, and the consultancy service has a market regulatory effect. It has been revealed that information asymmetry occurs due to the lack of a real estate buyer consultancy contract and that regulatory measures are necessary to protect consumers.