Oligospermili hastalarda kulak akupunkturu tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of ear acupuncture treatment in patients with oligospermia
- Tez No: 933924
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YASER MÜSLÜMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Auriküloterapi, Kulak Akupunkturu, Oligospermi, Auriculotherapy, Ear Acupuncture, Oligospermia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Günümüzde infertilite sorunu giderek artmaya devam etmektedir. Erkek infertilitesinde uygulanan tedavilerde başarı oranı arzulanan seviyede değildir. Bu nedenle hastalar tarafından birçok geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması infertilite tedavisinde alternatif olarak tercih edilmektedir. Literatürde erkek infertilitesinde akupunktur tedavisinin etkinliğine yönelik çalışmalar bulunmasına rağmen kulak akupunkturunun etkinliğine yönelik çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı kulak akupunkturunun oligospermi hastalarındaki etkinliğini ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Şiddetli oligospermi teşhisi konmuş 21 hastaya tedavi öncesinde spermiogram testi yapıldıktan sonra birer ay ara ile üç seans semipermanent iğnelerle kulak akupunkturu uygulanmıştır. Son seanstan bir ay sonra tekrar spermiogram testi yapılmıştır. Hastalardan elde edilen tedavi öncesindeki ve tedavi sonrasındaki veriler karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışma tek grup prospektif, ön test-son test müdahale çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle kontrol grubu bulunmamaktadır. Bulgular: Yapılan analizlerde tedavi sonrasında sperm konsantrasyonunda, toplam sperm sayısında, ileri hareketli sperm sayısında ve toplam hareketli sperm sayısında anlamlı derecede farklılık bulunmuştur. Ancak ileri hareketli ve hareketli sperm yüzdelerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Kulak akupunkturu şiddetli oligospermisi olan hastalarda sperm sayılarının arttırılması amacıyla kullanılabilecek tedavi yöntemi olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak etkinliğinin daha iyi kanıtlanabilmesi için daha fazla yapılmış prospektif, randomize, kontrollü çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Today, the problem of infertility continues to increase gradually. The success rate of treatments applied in male infertility is not at the desired level. For this reason, many traditional and complementary medicine applications are preferred by patients as an alternative in infertility treatment. Although there are studies on the effectiveness of acupuncture treatment in male infertility in the literature, there is no study on the effectiveness of ear acupuncture. The aim of our study is to reveal the effectiveness of ear acupuncture in oligospermia patients. Materials and Methods: In 21 patients with severe oligospermia, spermiogram test was performed before treatment and three sessions of ear acupuncture with semipermanent needles were performed one month apart. One month after the last session, spermiogram test was performed again. The pre-treatment and post-treatment data obtained from the patients were compared and analysed. The study was designed as a single group prospective, pretest-posttest intervention study. Therefore, there was no control group. Results: In the analyses, a significant difference was found in sperm concentration, total sperm count, progressive motile sperm count and total motile sperm count after treatment. However, no significant difference was found in progressive motile and motile sperm percentages. Conclusion: Ear acupuncture should be considered as a treatment method that can be used to increase sperm counts in patients with severe oligospermia. However, more prospective, randomised, controlled studies are needed to better prove its efficacy.