Genel anestezi ile yapılan jinekolojik açık cerrahilerde intraoperatif nociception level index kılavuzluğunda kullanılan standart epidural ve dural puncture epidural analjezi tekniklerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of conventional epidural and dural puncture epidural analgesia techniques in gynecological surgeries guided by intraoperative nociception level index
  1. Tez No: 934023
  2. Yazar: YUNUS EMRE KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞENUR DOSTBİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural analjezi, dural puncture, Nociception Level indeksi, jinekolojik cerrahi, intraoperatif analjezi, Epidural analgesia, dural puncture, Nociception Level index, gynecological surgery, intraoperative analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Genel anestezi altında yapılan jinekolojik açık cerrahilerde intraoperatif analjezi yönetimi için dural puncture epidural ve standart epidural analjezi tekniklerinin etkinliğini Nociception Level (NoL) indeksi rehberliğinde karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Prospektif, randomize ve çift kör bu çalışma, 18-75 yaş arası 36 kadın hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar, standart epidural analjezi (EPL) uygulanan grubu (n=16) ve dural puncture epidural analjezi uygulanan Dural Puncture Epidural (DPE) grubu (n=16) olarak ikiye ayrıldı. Anestezi sürecinde, analjezik yönetim NoL indeksi kullanılarak yapıldı. İntraoperatif dönemde tüketilen toplam lokal anestezik miktarları, epidural bolus yapılmayan hasta sayısı, NoL indeksinin 0,05). Intraoperatif olarak tüketilen toplam lokal anestezik miktarları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanamadı (p>0,05). Hem standart epidural hem de dural puncture epidural gruplarında tüm intraoperatif ortalama NoL değerleri 10-30 arasında yer almakta ve gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır (p>0,05). Ayrıca, standart epidural grubunda hipotansiyon süresi ortalama 0,13±0,5 dakika iken, dural puncture epidural grubunda bu süre 5,12±14,41 dakika olarak kaydedilmiştir ama bu fark istatistiksel olarak anlamlı (p>0,05). Postoperatif görsel ağrı skorlarında (VAS) ise standart epidural grubunda ortalama 2,50±1,71 iken dural puncture epidural grubunda 3,47±1,70 olarak bulunmuş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı olmamıştır (p>0,05). Sonuç: Her iki analjezi tekniğinde de NoL indeksi klavuzluğunda uygulanan analjezi yönetimleri etkin bulunmuş ve lokal anestezik tüketimi açısından anlamlı fark oluşturmadığı gösterilmiştir. Hem dural puncture epidural hem de standart epidural teknikler intraoperatif ve postoperatif ağrı yönetiminde benzer sonuçlar sağlamıştır. Ancak, bu tekniklerin klinik kullanımında birbirlerine belirgin bir üstünlüğü gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effectiveness of dural puncture epidural (DPE) and standard epidural (EPL) analgesia techniques guided by the Nociception Level (NOL) index in patients undergoing gynecological open surgery under general anesthesia. The study focuses on determining whether there are any differences in pain control, hemodynamic stability, and analgesic consumption between the two techniques. Method: This prospective, randomized, double-blind study was conducted on 36 female patients aged 18-75 years. Patients were divided into two groups: the EPL group (n=16) receiving standard epidural analgesia and the DPE group (n=16) receiving dural puncture epidural analgesia. Analgesic management was guided by the NOL index during anesthesia. Postoperative pain levels were assessed using the VAS scale, and intraoperative and postoperative hemodynamic parameters, and analgesic consumption were recorded. Results: There were no significant differences in demographic or surgical parameters between the two groups (p>0,05). In both the standard epidural and dural puncture epidural groups, all intraoperative mean NoL values ranged between 10 and 30, with no statistically significant difference observed between the groups (p>0.05). Postoperative VAS scores averaged 2,50±1,71 in the EPL group and 3,47±1,70 in the DPE group, but this difference was not statistically significant (p>0,05). Additionally, the duration of hypotension was 0,13±0,5 minutes in the EPL group and 5,12±14,41 minutes in the DPE group, with no significant difference (p>0,05). The total volume of local anesthetic used also showed no statistically significant difference between the groups (p>0,05). Conclusion: Both analgesia techniques guided by the NOL index were found to be effective and safe. Dural puncture epidural and standard epidural techniques provided comparable results in intraoperative and postoperative pain management. However, no significant advantage was observed between the techniques, suggesting that either method may be chosen depending on clinical circumstances.