Reciprocal relationship between attitudes toward mathematics and achievement in mathematics
Matematiğe yönelik tutum ile matematik başarısı arasındaki karşılıklı ilişki
  1. Tez No: 93407
  2. Yazar: ŞENAY TAĞ
  3. Danışmanlar: DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Başarısı, Matematiğe Yönelik Tutum, Karşılıklı İlişki, Lineer Yapısal Denklem Modeli vı, Achievement in Mathematics, Attitudes Toward Mathemtaics, Reciprocal Relationship, Linear Structural Equation Modeling. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, matematik başarısı ve matematiğe yönelik tutum arasındaki karşılıklı ilişkinin öğretmen, baba ve anne niteliklerini içererek modellenmesidir. Araştırmaya katılan kişiler, TED Ankara Koleji, Gazi Anadolu Lisesi, Mehmet Emin Resülzade Anadolu Lisesi, Kılıçaslan Lisesi ve Niğbolu Lisesi dokuzuncu sınıf öğrencileridir. Bu araştırmada Matematik Başarı Testi ile Ölçekler: (i ) Baba Ölçeği, (ii) Anne Ölçeği, (iii) Öğretmen Ölçeği I, (iv) Öğretmen Ölçeği II, (v) Matematik Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği, (vi) Matematik Başarısına Yönelik Tutum Ölçeği, (vii) Matematiğin Kullanışlılığı Ölçeği, (viii) Erkek Alam Olarak Matematik Ölçeği, (ix) Matematikte Başarma Güdüsü Ölçeği, (x) Matematik Kaygısı Ölçeği ve (xi) Matematiğin Önemi Ölçeği., Matematik Basan Testi araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Öğretmen Ölçeği I, Üçüncü Uluslararası Matematik ve FenÇalışmaları (TIMSS) Tutum Ölçeğinden uyarlanmıştır. Diğer ölçme araçları Fennema-Sherman Tutum Ölçeğinden uyarlanmıştır. Ölçme araçlarının geçerlilik ve güvanilirlik çalışmaları araştırmacı tarafından yapılmıştır. Veriler, Lineer Yapısal Denklem Modeli (Linear Structural Equation Modelling) ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan şunlardır: (1) Matematik başarısı ile matematiğe yönelik tutum arasında karşılıklı bir ilişki bulunmuştur; (2) Matematik öğrenmede kendine güven, matematik başarısına yönelik tutum, matematiğin kullanışlılığı, matematik kaygısı, matematik başarısı, matematikte başarma güdüsü, matematiğe yönelik tutumu pozitif ve istatistiksel olrak anlamlı bir şekilde tanımlanmıştır; (3 ) Erkek alanı olarak matematik, matematiğe yönelik tutumu negatif ve istatiksel olarak anlamlı bir şekilde tanımlamıştır; (4) Erkek alanı olarak matematik, matematik başarısını pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde tanımlanmıştır; (5) Öğretmen niteliği, matematiğe yönelik tutumu ve matematik başarısını pozitif ve doğrudan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemiştir; (6) Baba niteliği, matematiğe yönelik tutumu ve matematik başarısını pozitif ve doğrudan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemiştir; (7) Anne niteliği, matematiğe matematik başarısını pozitif ve doğrudan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemiştir; (8) Anne kalitesi, matematiğe yönelik tutumu negatif ve doğrudan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemiştir
Özet (Çeviri)
The purposes of the study was to model reciprocal relationship between attitude toward mathematics (ATM) and achievement in mathematics (AIM) including teacher, father and mother qualities. Subject of the study consisted of 9th grade students in Türk Eğitim Derneği Vakfı Ankara College, Gazi Anatolian Lycee, Mehmet Emin Resulzade Anatolian Lycee, Kılıçaslan Lycee, Niğbolu Lycee. The following measuring instruments were utilised: 1) Mathematics Achievement Test (MAT), and 2) Scales: (i) Father Scale, (ii) Mother Scale, (iii) Teacher Scale I, (iv) Teacher Scale II, (v) Confidence in Learning Mathematics Scale, (vi) Success Attribution in Mathematics Scale, (vii) Usefulness of Mathematics Scale, (viii) Mathematics as a Male Domain Scale, (ix) Effectance Motivation Scale, (x) Mathematics Anxiety Scale, (xi) Importance of Mathematics Scale. inThe researcher developed MAT. Teacher Scale [I formed by adaptation of the TIMSS Attitude Scale (1999) and the other scales were formed by adapting Fennema-Sherman Attitude Scale (1986). The validty and reliability of the measuring instalments were tested by the researcher. The data of this study were analysed by using Linear Structural Equation Modelling (LISREL). The results were as follows: (1) There was reciprocal relationship between attitudes toward mathematics (ATM) and achievement in mathematics (AIM); (2) Confidence in learning mathematics, success attribution in mathematics, mathematics anxiety, importance of mathematics, effectance motivation, usefulness of mathematics positively and significantly loaded on ATM: (3) Mathematics as a male domain negatively and significantly loaded on ATM; (4) Mathematics as a male domain positively and significantly loaded on AIM; (5) Teacher quality had a positive statistically significant direct effect on both ATM and AIM; (6) Father quality had a positive statistically significant direct effect on both ATM and AIM; (7) Mother quality had a positive statistically significant direct effect on AIM; (8) Mother quality had a negative statistically significant direct effect on ATM.