Osteoporotik vertebra kompresyon kırıklarının tedavisi sonrası yeni gelişmiş osteoporotik vertebra kompresyon kırıklarının risk faktörleri
Risk factors for newly developed osteoporotic vertebral compression fractures after treatment of osteoporotic vertebral compression fractures introduction and aim
- Tez No: 934109
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ERALP ÇETİNALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Osteoporotik Vertebra Kırığı, Risk Faktörleri, Perkütan Kifoplasti, Perkütan Vertebroplasti, Yeni Kırık Gelişimi, PMMA, Osteoporotic Vertebral Fracture, Risk Factors, Percutaneous Kyphoplasty, Percutaneous Vertebroplasty, New Fracture Development, PMMA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Osteoporotik vertebra kompresyon kırıkları (OVKK), yaşlı bireylerde sık görülen, ağrı ve fonksiyon kaybına yol açan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu kırıkların tedavisinde kifoplasti, vertebra yüksekliğini restore edebilmesi ve daha düşük çimento kaçağı riski sunması nedeniyle sık tercih edilen minimal invaziv bir yöntemdir. Ancak, kifoplasti sonrası yeni vertebra kırığı gelişimi klinik açıdan önemli bir sorundur ve bu kırıkların gelişiminde rol oynayan risk faktörleri tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada, kifoplasti sonrası yeni vertebra kırığı gelişen hastalarda risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışma, 2019-2023 yılları arasında kliniğimizde kifoplasti uygulanan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 139 osteoporotik hastanın retrospektif olarak değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Hastalar, kifoplasti sonrası yeni vertebra kırığı gelişenler (n=33) ve gelişmeyenler (n=106) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Yaş, cinsiyet, kırık seviyesi, kemik dansitometrisi (T ve Z skorları), osteoporoz tedavisi, vücut kitle indeksi, hipertansiyon ve diyabet öyküsü, çimento parametreleri (dozaj, kaçağı, dağılım ve yayılım), anterior vertebral yükseklik, Cobb ve kifotik açılar, VAS skoru ve sagittal indeks değişkenleri karşılaştırılmıştır. Bulgular Yeni kırık gelişen hastalarda yaş ortalamasının daha yüksek, T ve Z skorlarının ise anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Kırık seviyeleri açısından T12 ve L1 bölgelerinde yeni kırık gelişimi daha sık görülmüş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, anterior vertebral yükseklik restorasyonunun yetersiz olduğu ve sement distribution'un idealden sapma gösterdiği durumlarda yeni kırık gelişimi ile ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç Çalışmamızın bulguları, kifoplasti sonrası yeni vertebra kırığı gelişiminde ileri yaş, düşük kemik mineral yoğunluğu ve belirli kırık seviyelerinin önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, yetersiz çimento dağılımı ve yetersiz vertebral yükseklik restorasyonu da risk faktörleri arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, riskli hasta gruplarının erken tanımlanması, osteoporoz tedavisinin etkin uygulanması ve cerrahi tekniklerin dikkatle planlanması, kifoplasti sonrası yeni kırıkların önlenmesinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Osteoporotic vertebral compression fractures (OVCFs) are a significant cause of pain and disability in the elderly population. Kyphoplasty is a widely preferred minimally invasive technique due to its ability to restore vertebral height and its lower risk of cement leakage compared to vertebroplasty. However, the development of new vertebral fractures following kyphoplasty remains a clinically important issue, and the associated risk factors are not yet clearly defined. This study aims to identify the potential risk factors associated with the development of new fractures after kyphoplasty. Materials and Methods This retrospective study included 139 patients who underwent kyphoplasty in our clinic between 2019 and 2023 and met the inclusion criteria. Patients were divided into two groups: those who developed new vertebral fractures postoperatively (n=33) and those who did not (n=106). The groups were compared based on variables such as age, sex, fracture level, bone mineral density (T and Z scores), osteoporosis treatment status, body mass index, presence of hypertension and diabetes, cement parameters (dose, leakage, distribution and dispersion), anterior vertebral height, Cobb and kyphotic angles, Visual Analog Scale (VAS) scores, and sagittal index. Results The group with new fractures had a significantly higher mean age and lower T and Z scores. Fractures were more frequently observed at the T12 and L1 vertebral levels in this group, which was statistically significant. Additionally, insufficient anterior vertebral height restoration and suboptimal cement distribution were found to be associated with the occurrence of new fractures. Conclusion The findings of this study indicate that advanced age, low bone mineral density, and fractures located at T12 and L1 are significant risk factors for new vertebral fractures following kyphoplasty. Moreover, inadequate cement distribution and poor restoration of vertebral height may contribute to fracture recurrence. Identifying high-risk patients, optimizing surgical techniques, and ensuring effective osteoporosis management are crucial to prevent subsequent fractures after kyphoplasty.