Göçmen çocukların sosyal dışlanma deneyimleri
The social exclusion experiences of migrant children
- Tez No: 934169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Ayrımcılık, Sosyal Dışlanma, Göçmen Çocukların Karşılaştığı Sorunlar, Immigrant, Discrimination, Social Exclusion, Problems Faced by Immigrant Children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Göç olgusu psikolojik, sosyal, demografik olmak üzere birçok özelliği ve etkisi bulunan tarihsel bir olgudur. Gerek tarihsel gerekse günümüz perspektifinden bakıldığında bu olgunun kişileri etkilediği kadar toplumları da etkilediği görülmektedir. Temelinde insan hakları olan ve insan onuruna yakışır bir hayatı sağlamak amacı taşıyan sosyal hizmet uygulamaları ise aynı zamanda göç ve göçmen sorunları ile yakından ilişkilidir. Bu bağlamda göçmenlerin uyum süreçlerinde, yaşamlarını kolaylaştırmak ve göç edilen toplumda kabul aşamalarında sosyal hizmetin mesleki yaklaşımları oldukça önem taşımaktadır. Bu araştırmanın konusunu göçmen çocukların sosyal dışlanma deneyimleri oluşturmaktadır. Araştırmada 18 yaş altı göçmen çocuklarla yarı yapılandırılmış görüşme formları eşliğinde görüşmeler gerçekleştirilerek çocukların maruz kaldıkları ayrımcı söylemler ve bu söylemlerin çocuklar üzerinde bıraktığı etkiler sosyal dışlanma bağlamında ele alınmıştır. Nitel olarak tasarlanan çalışmada göçmen çocuklara yönelik ayrımcı söylemlerin sosyal, ekonomik, akran çevresi, eğitim, aile ve kültürel yaşam alanlarındaki görüntüsü başta olmak üzere birçok alan ile ilişkisi irdelenmiş olup bulgular, çocukların dolaylı ya da doğrudan ayrımcı söylemlere maruz kaldıklarını, ayrımcılığın çocukların akran grupları arasında meydana geldiğini, eğitim hayatı içinde olan çocukların bu ayrımcılığı okulda deneyimledikleri, eğitim dışında olan çocukların ise sosyal hayattan izole olduğu ya da iş yerinde benzer olumsuz davranış örüntüleriyle karşılaştıklarını söylemektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration is a historical process with psychological, social, and demographic characteristics and impacts. From both a historical and contemporary perspective, it is evident that migration affects not only individuals but also societies as a whole. Social work, which is fundamentally based on human rights and aims to ensure a life worthy of human dignity, is closely connected with migration and issues faced by migrants. In this context, the professional approaches of social work play a crucial role in facilitating the adaptation processes of migrants, improving their living conditions, and supporting their acceptance in the host society. The subject of this research is the examination of discriminatory discourse against migrant children in the context of social exclusion. In the study, semi-structured interviews were conducted with migrant children under the age of 18 to analyze the discriminatory discourse they have been exposed to and the effects of these discourses on them within the framework of social exclusion. In this qualitatively designed study, the relationship between discriminatory discourse against migrant children and various domains, including social, economic, peer group, education, family, and cultural life, was examined. The findings indicate that children are exposed to discriminatory discourse either directly or indirectly, with such discrimination predominantly occurring among peer groups. While children in formal education experience this discrimination at school, those outside the education system tend to be socially isolated or encounter similar negative behavioral patterns in the workplace.