Serum Midkine düzeyinin romatoid artrit hastalık altivasyonundaki rolü
The role of serum Midkine levels in the activation of rheumatoid arthritis disease
- Tez No: 934170
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSAL KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Midkine, Romatoid Artrit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Romatoid artrit küçük ve büyük eklemleri etkileyen, eklemlerde ve çevre dokularda yapısal bozukluklara ve sistemik inflamasyona neden olabilen kronik ve ilerleyici bir inflamatuar hastalıktır. Midkine (MK) adlı bir büyüme faktörünün romatoid artrit patogenezinde potansiyel rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, romatoid artrit hastalarında serum Midkine seviyelerinin hastalık aktivasyonu ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, 01/09/2024-05/12/2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Allerji-İmmünoloji ve Romatoloji Bölümüne başvuran 18 yaş ve üzeri, ACR/EULAR 2010 sınıflandırma kriterlerine göre 10 üzerinden en az 6 puan almış 97 romatoid artrit hastası hasta grubuna, 18 yaş üzerinde ek hastalığı olmayan 48 gönüllü sağlıklı birey kontrol grubuna dahil edilmiştir. Katılımcıların serum Midkine düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçülmüştür. Hasta grubunun aktivasyon durumu DAS 28-CRP (Hastalık Aktivite Skoru C Reaktif Protein-28) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Skor 0,05). Sonuç: Çalışmamız, romatoid artrit hastalarında serum Midkine düzeyinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu ancak hastalık aktivasyonu ile ilişkili olmadığını göstermektedir. Midkine'nin romatoid artrit hastalarında yüksek görülmesi hastalık patogenezinde rol oynayarak tedavi hedefi olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca Midkine düzeyinin ölçülmesi romatoid artrit tanısında potansiyel bir belirteç olarak yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hastalık aktivasyonu ile Midkine düzeyi arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması için daha geniş örneklem büyüklüğü olan, çok merkezli çalışmaların yapılması literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Rheumatoid arthritis is a chronic and progressive inflammatory disease that affects small and large joints, causing structural damage to the joints and surrounding tissues, as well as systemic inflammation. A growth factor called Midkine (MK) is thought to potentially play a role in the pathogenesis of rheumatoid arthritis. This study aims to investigate the relationship between serum Midkine levels and disease activation in patients with rheumatoid arthritis. Methods: The study included 97 rheumatoid arthritis patients aged 18 and older, who presented Department of Allergy-Immunology and Rheumatology at İbn-i Sina Hospital, Ankara University Faculty of Medicine, between 01/09/2024 and 05/12/2024. These patients had at least 6 points on the ACR/EULAR 2010 classification criteria. A control group of 48 healthy individuals aged 18 and older with no comorbidities was also included. Serum Midkine levels of participants were measured by the ELISA method. The disease activation status of the patient group was assessed using the DAS 28-CRP (Disease Activity Score-28 C- Reactive Protein) method. Patients with a score 0.05). Conclusion: Our study demonstrates that serum Midkine levels are significantly higher in rheumatoid arthritis patients compared to the control group; however, they are not associated with disease activation. The elevated Midkine levels observed in rheumatoid arthritis patients suggest that it may play a role in disease pathogenesis and could be considered a potential therapeutic target. Additionally, measuring Midkine levels may assist as a potential biomarker in the diagnosis of rheumatoid arthritis. However, conducting multicenter studies with a larger sample size to better understand the relationship between disease activation and Midkine levels would contribute to the literature. KeyWords: Midkine, Rheumatoid Arthritis