Investigating the effect of digital elevation model accuracy on the planimetric accuracy of orthorectified spot imagery
Sayısal arazi modeli doğruluğunun ortorektifiye edilmiş spot görüntülerinin planimetrik doğruluğu üzerindeki etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 93417
  2. Yazar: MUSTAFA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: SPOT uydu görüntüleri, ortorektifikasyon, ortofoto, sayısal arazi modeli, doğruluk araştırması, deneysel metot vı, SPOT satellite images, orthorectification, orthoimages. digital elevation models, accuracy assessment, empirical method IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz SAYISAL ARAZI MODELİ DOĞRULUĞUNUN SPOT ORTOFOTOLARININ PLANİMETRİK DOĞRULUĞU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ERDOĞAN, Mustafa Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknikleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Eylül 2000, 119 sayfa Uzaktan algılama ile elde edilen görüntüler çok geniş yelpazedeki uygulamalar için güncel bilgi ihtiyacını karşılarlar. Dijital ortofotolann mevcut hızlı ve yaygın kullanımı, bu ortofotolann öneminin göstergesidir. Dijital ortofotolar geniş kullanım alanları, özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri için altlık bilgi olarak kullanılmasıyla oldukça popüler olmuşlardır. Ayrıca, otomatik detay üretimi, detay tanıma ve detay sınıflandırması için görüntü işleme/analiz tekniklerindeki gelişmeler dijital ortofotolardan faydalanmışlardır. Dijital ortofotolann planimetrik doğruluğunu etkileyen önemli bir faktör sayısal arazi modelinin (SAM) kalitesidir. SAM üretimi dijital ortofoto üretimi toplam maliyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle, farklı kaynaklardan üretilen SAMlar SPOT uydu görüntülerinin ortorektifikasyonu için kullanılabilirse, ortofoto üretim maliyeti önemli bir ölçüde düşürülebilecektir.Bu tez çalışmasıyla, farklı kaynaklardan üretilen SAMlann SPOT ortofotolannın planimetrik doğruluğu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Özellikle, stereo SPOT görüntüleri, 1:25.000 ölçekli topoğrafık haritalar ve 1:35.000 ölçekli hava fotoğraflarından üretilen SAMlann SPOT ortofotolannın planimetrik doğruluğu üzerindeki etkisi araştırıldı. Bu araştırmanın amacı, ortorektifikasyon için farklı kalitedeki SAMlar kullanıldığı zaman SPOT ortofotolannın planimetrik doğruluğunda bir bozulma olup olmadığını belirlemektir. Çalışma sonuçlan gösterdi ki, ortorektifikasyon için stereo SPOT görüntülerinden üretilen SAM kullanılsa bile ortofoto doğruluğunda dikkate değer bir azalma olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING THE EFFECT OF DIGITAL ELEVATION MODEL ACCURACY ON THE PLANIMETRIC ACCURACY OF ORTHORECTIFIED SPOT IMAGERY ERDO?AN, Mustafa M. Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER September 2000, 1 1 9 pages Remotely sensed images provide up-to-date information for a wide range of applications. The recent emergence and widespread use of digital orthoimages are testimony to their importance. The digital orthoimages has become quite popular due to its diversity of use, particularly in their use as base information for Geographic Information Systems (GIS). In addition, the developments in image processing/analysis techniques for automated feature extraction, object recognition and object classification make use of digital orthoimages. One important factor that affects the planimetric accuracy of digital orthoimages is the quality of the digital elevation model (DEM). DEM generation constitutes a significant proportion of the total cost of producing digital orthoimages. Therefore, if DEMs generated from various sources can be used to inorthorectify SPOT satellite images, then the orthoimage production cost can be reduced significantly. This thesis investigated the effect of DEMs that are generated from various sources on the planimetric accuracy of SPOT orthoimages. Specifically, the effect of DEMs generated from stereo SPOT images, 1:25.000 scale topographic maps and 1:35.000 scale aerial photographs on the planimetric accuracy of SPOT orthoimages was investigated. The purpose of this investigation was to determine if there is a significant degradation in the planimetric accuracy of SPOT orthoimages when different quality DEMs are used in the orthorectification process. The study results indicate that the degradation in orthoimage accuracy was not significant even the DEM generated from the stereo SPOT images are used in the orthorectification process.