A Two-step jacobi-type iterative method for solving linear systems
Lineer denklemlerin çözümünde iki adımlı jacobi tipi iteratif metod
  1. Tez No: 93418
  2. Yazar: FERİDE ERDAL (TARKAN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: iteratif metot, yakınsama, spektral yarıçap. iv, Iterative method, convergence, spectral radius. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz lineer sistemlerin çözümünde iki adimli jacobi tipi iteratif metot Erdal (Tarkan), Feride Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Münevver Tezer April 2000, 52 sayfa Bu tezde, yeni bir iteratif metot olan iki adımlı Jacobi tipi iteratif metodu ve yakınsama özellikleri tanıtılmıştır. Bu yeni metot, iteratif metotlar arasında iyi bilinen diğer iki metotdan Jacobi ve Gauss-Seidel metotları ile karşılaştırılmıştır. Jacobi, Gauss-Seidel ve iki adımlı Jacobi tipi iteratif metotlarının yakınsama özelliklerini karşılaştırmak için bu üç metodun Fortran programları yazılmış ve bu programlar bazı sistemler üzerinde nümerik sonuçlar almak ve yakınsamalarını incelemek için çalıştırılmıştır. Bütün bu çalışmalar iki adımlı Jacobi tipi iteratif metodun yakınsama özelliklerinin diğer iki metoda oranla daha iyi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TWO-STEP JACOBI-TYPE ITERATIVE METHOD FOR SOLVING LINEAR SYSTEMS Erdal (Tarkan), Feride M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Münevver Tezer April 2000, 52 pages In this thesis, a new iterative method named as the Two-Step Jacobi-Type Iterative Method is introduced and convergence properties of this method are discussed. This new method is compared with the other two well-known methods which are Jacobi and Gauss-Seidel iterative methods. In order to make comparisons of convergence properties of Jacobi, Gauss-Seidel and The Two-Step Jacobi-Type Iterative Methods, Fortran program codes for these three methods are written separately and these programs are run for several systems to obtain numerical results and also to check convergence rates of each method. All this work showed that the Two-Step Jacobi-Type Iterative Method has better convergence properties compared with the other two well- known methods.