İki adım Jacobi tipi iterasyon metodu için garanti yaklaşımlı algoritma
Algorithm with guaranteed accuracy a two-step Jacobi-type iterative method
- Tez No: 167638
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İki adım Jacobi tipi metot, Multigrid algoritma, Şart sayısı, Lineer sistemler, İteratif metot, Yakınsaklık aralığı. ıı, Two-step Jacobi-type method, Multigrid algorithm, Condition number, Linear systems, iterative methods, Convergence region m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİ ADIM JACOBI TİPİ İTERASYON METODU İÇİN GARANTİ YAKLAŞIMLIALGORİTMA Fatih BİLİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali SİNAN 2005, 45 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali SİNAN Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE Ax=b denklem sistemi literatürde iyi bilinen bir problemdir. Bu çalışmada, lineer denklem sisteminin Jacobi, Gauss-Seidel ve İki Adım Jacobi tipi metot tanıtılmış, analitik çözüme yakınsama şartlan verilmiştir. Bu metotlar Ax=b sistemini Cauchy problemi haline dönüştürme esasına dayanır. Elde edilen fark sisteminin çözümü bir dizi oluşturur. Çözüm dizisinin gerçek çözüme yaklaşık olması istenir. Bu sebeple tanıtılan metotların yakınsaklık durumları incelenmiş ve yöntemlerin uygulanabilirliği nümerik örneklerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ALGORITHM WITH GUARANTEED ACCURACY A TWO-STEP JACOBI-TYPE ITERATIVE METHOD Fatih BİLİK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Ali SİNAN 2005, 45 pages Jury: Prof. Dr. Ali SİNAN Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖSE Te equation system of Ax=b is a well-known problem in literature. In this work, Jacobi, Gauss-Seidel and the method of two-step type have been introduced from these solution methods of this system and the convergence stipulations have been given to the analytical solution. These methods are based on the essential to turn the Ax=b system into the Cauchy problem. A vector series is get at the solution of the Cauchy problem. It is desired that the solution series should be approximate to the real solution. Therefore, the convergence situations of the methods introduced have been examined and the praticability of these methods has been compared with numeric examples.