Effects of the European Union and Customs Union on Turkish construction sector
Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin Türk inşaat sektörüne etkileri
- Tez No: 93419
- Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: European Union Construction Sector, Competition, Research and Development, Customs Union, Free Movement of Labour, Free Movement of Services IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
öz AVRUPA BİRLİĞİ VE GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ ERKMEN, Ahmed Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Engin ERANT Kasım 2000, 167 sayfa Uzun zamandır Avrupa Birliği'nin olumsuz tavrından dolayı AB'ye üyelik çok uzak gibi görülmüştür. Fakat son zamanlardaki önemli gelişmeler, özellikle AB'ye tam üyeliğe adaylık ve Türk Müteahhitler Birliği'nin Avrupa İnşaat Sanayicileri Federasyonuna tam üyeliği, bu pazarın Türkiye'ye çok da uzak olmadığını ortaya koymuştur. Bu çalışmada siyasi ve ekonomik açıdan Türkiye için çok önemli olan ve dış siyasette birinci derecede önem arzeden Avrupa Birliği'nin Türk inşaat sektörüneetkileri araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle kapsamlı bir araştırma yapılmış, Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği'nin Türk inşaat sektörü üzerinde oluşturduğu avantajlar ve dezavantajlar ortaya konulmuştur. Yapılan bu çalışma bir anketle desteklenmiştir. Bu anketle Türk müteahhitlerin Avrupa Birliği'ne bakış açılan ve bu pazar için hazır olup olmadıkları araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler Avrupa Birliği İnşaat Sektörü, Rekabet, Araştırma Geliştirme, Gümrük Birliği, İşçilerin Serbest Dolaşımı, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF EUROPEAN UNION AND CUSTOMS UNION ON TURKISH CONSTRUCTION SECTOR ERKMEN, Ahmed M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Engin ERANT November 2000, 167 pages The membership of Turkey to the European Union has seemed to be very difficult for many years because of the respond of EU. However the latest improvements in relations with EU, like being a candidate for the full membership to EU and the acceptance of the Turkish Constructors Association to the Federation of European Construction Industry (FIEC) as a full member, showed that actually the EU is not so far away from Turkey. mIn the activities for the preparation for EU, the effects of EU on the Turkish construction sector is analysed since this sector is a very significant sector for Turkey both from economic and political point of views. Therefore the advantages and disadvantages of EU and the Customs Union for the Turkish construction sector are examined. This research is supported by a questionnaire which is trying to put forward the conception of Turkish contractors about EU and to examine whether they are ready for this big market.