Algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılığa etkisinde proaktif kişilik özelliğinin rolü: Konaklama işletmeleri örneği
The role of proactive personality traits on the effect of perceived organizational support on organizational commitment: The case of accommodation businesses
  1. Tez No: 934184
  2. Yazar: CANSEN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜÇLÜ NERGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Bağlılık, Proaktif Kişilik, Konaklama İşletmeleri, Turizm, İstanbul, Perceived Organizational Support, Organizational Commitment, Proactive Personality, Accommodation Businesses, Tourism, İstanbul
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu araştırmada turizm endüstrisinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bu ilişkide proaktif kişilik özelliğinin düzenleyici rolü incelenmiştir. Örgütsel bağlılık, çalışanların işletme hedeflerine uyum sağlamaları ve uzun süreli çalışma eğilimlerini ifade eden önemli bir kavramdır. Araştırmada, algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve bu ilişkiye proaktif kişilik özelliğinin etkisini ele alınmıştır. Araştırmanın amacı çalışanların algıladıkları örgütsel desteğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini analiz etmek ve proaktif kişilik özelliğinin bu ilişkideki düzenleyici rolünü belirlemektir. Örgütsel bağlılık; duygusal, normatif ve devam bağlılığı olmak üzere üç alt boyutta incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak nicel bir tasarım benimsenmiş, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma İstanbul'daki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 1063 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler; çarpıklık, basıklık testleri, doğrulayıcı faktör analizi, regresyon ve düzenleyicilik analizleri ile incelenmiştir. Analizler sonucunda algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılığı artırdığını ve bu etkinin proaktif kişilik özelliğine göre farklılaştığını göstermiştir. Proaktif kişiliğe sahip bireylerin, örgütsel desteği daha güçlü şekilde içselleştirdiği ve bağlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Özellikle duygusal bağlılık üzerindeki etkisinin belirgin olduğu tespit edilmiştir. Proaktif kişilik özelliklerine sahip çalışanların örgütsel destekten daha fazla yararlandığı ve bu kişilerin örgütsel bağlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak araştırmada konaklama işletmelerinde bireyselleştirilmiş destek politikalarının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of perceived organizational support on organizational commitment in accommodation establishments operating in the tourism industry and the moderating role of proactive personality trait in this relationship. Organizational commitment refers to employees' compliance with business goals and their tendency to work for a long time. The study explored the relationship between perceived organizational support and organizational commitment and the role of proactive personality trait in this relationship. The purpose of the study is to analyze the effect of employees' perceived organizational support on organizational commitment and to determine the moderating role of proactive personality trait. Organizational commitment was examined in three sub-dimensions: affective, normative and continuance commitment. A quantitative design was adopted as the research method and a questionnaire was used as the data collection tool. The research was conducted with 1063 participants working in four and five star hotels in Istanbul. The collected data were examined with skewness, kurtosis tests, confirmatory factor analysis, regression and moderation analyses. The findings revealed that perceived organizational support increased organizational commitment and that this effect differed according to proactive personality trait. Individuals with proactive personality internalize organizational support more strongly and have higher levels of commitment, especially in terms of emotional commitment. It has been determined that employees with proactive personality traits benefit more from organizational support and have higher levels of organizational commitment. Based on these results, the importance of individualized support policies in accommodation establishments is emphasized in the research.