Kronik yaşlı hastaların bakımının aile rolleri ve ilişkileri üzerine etkisi
The impact of caring for elderly individuals with chronic illnesses on fami̇ly roles and relationships
- Tez No: 934198
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, yaşlı bakımı, aile rolleri, aile ilişkileri, Chronic disease, elderly care, family roles, family relationships
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Toplumda yaşlanan nüfus oranının artması ve kronik hastalıkların yaygınlaşması, aile içi bakım süreçlerinin önemini artırmış ve bu süreçlerin aile dinamikleri üzerindeki etkilerini daha belirgin hale getirmiştir. Bu araştırma, kronik hastalığa sahip yaşlı bireylerin bakım sürecinin aile içi roller ve ilişkiler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kronik hasta bakımının bireyler üzerindeki psikolojik, ekonomik ve sosyal yükleri giderek artmakta, bu durum aile içinde rol değişimleri, ilişkisel gerilimler ve destek mekanizmalarının işleyişi üzerinde belirleyici olmaktadır. Araştırma, Bakırköy ilçesinde, kronik hasta bakımını üstlenen 200 kişilik bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntem kullanılarak yapılandırılmış anketler uygulanmış, veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Spearman korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular, kronik hasta bakımının aile içi ilişkiler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bakım süreci, özellikle kadın bireylerin daha fazla sorumluluk üstlenmesine neden olmakta, bu durum ekonomik yük, zaman yönetimi sorunları ve psikolojik stres düzeylerinde artışla sonuçlanmaktadır. Bakım süresi arttıkça aile içi ilişkilerde gerilimlerin yükseldiği, ancak manevi destek mekanizmalarının bu sürecin olumsuz etkilerini hafiflettiği belirlenmiştir. Spearman korelasyon analizi sonuçlarına göre, pozitif aile ilişkileri ile manevi olumlu duygular arasında güçlü bir pozitif korelasyon bulunmuştur ( rspearman = 0,877, p < .001). Araştırma sonuçları, kronik hasta bakımının aile içi dinamikleri çok boyutlu bir biçimde etkilediğini ve bu sürecin sağlıklı yönetilebilmesi için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ekonomik teşvikler, bakım sigortası ve psikososyal destek programlarının geliştirilmesi, bakım sürecinin sürdürülebilirliği açısından kritik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing proportion of the aging population and the prevalence of chronic diseases have heightened the significance of family-based caregiving processes, making their impact on family dynamics more pronounced. This study aims to examine the effects of the caregiving process for elderly individuals with chronic illnesses on family roles and relationships. The psychological, economic, and social burdens on caregivers have been escalating, significantly influencing role transitions within the family, relational tensions, and the functioning of support mechanisms. The research was conducted in Bakırköy district with a sample of 200 caregivers responsible for chronically ill elderly individuals. A quantitative research design was employed, utilizing structured questionnaires for data collection. The collected data were analyzed using SPSS, and relationships between variables were examined through Spearman's correlation analysis. The findings indicate that chronic patient care has a statistically significant impact on family relationships. The caregiving process places a disproportionate burden on women, leading to increased economic strain, time management difficulties, and heightened psychological stress levels. As the duration of caregiving increases, family tensions rise, whereas strong spiritual support mechanisms mitigate these negative effects. Spearman's correlation analysis results reveal a strong positive correlation between positive family relationships and spiritual well-being (rspearman = 0,877, p < .001). The study's findings suggest that chronic patient caregiving profoundly influences family dynamics and that the effective management of this process necessitates the strengthening of social support mechanisms. The development of economic incentives, long-term care insurance, and psychosocial support programs is deemed essential for ensuring the sustainability of caregiving processes.