Bronkopulmoner displazinin risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors of bronchopulmonary dysplasia
- Tez No: 934206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, prematürite, risk faktörleri, Bronchopulmonary dysplasia, prematurity, risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bronkopulmoner displazi (BPD) ile ilişkili çeşitli risk faktörleri tanımlanmış olmakla birlikte, bu risk faktörleri üniteler arasında ve zaman içerisinde değişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, BPD' nin risk faktörlerini değerlendirmek ve literatürde tanımlanan ve ön görülen risk faktörlerini, BPD sınıflandırmasını da dikkate alarak seçilen hasta grubundaki verilerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde ve Kadın Doğum Hastanesi'nde 1 Eylül 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi' ne yatmış olan doğum haftası ≤32 veya doğum ağırlığı ≤ 1500 gram olan yenidoğanların BPD açısından antenatal, natal, postnatal risk faktörlerinin retrospektif kesitsel tanımlayıcı çalışma yöntemiyle değerlendirilmesi planlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 539 hastanın %31,9' unda (n:172) BPD saptanmıştır. 28 hafta altında doğmak ve düşük doğum ağırlığına sahip olmak BPD ile ilişkili bulunan ana parametrelerdir. Erkek cinsiyet, düşük 1. ve 5. dakika apgar skorları, düşük yatış sistolik, diyastolik ve MAP kan basıncı değerleri, yüksek ilk FiO2 değeri, gecikmiş tam enteral beslenmeye geçiş günü, yüksek CRIB II ve SNAP-PE II skoru, ilk ph, pCO2, HCO3, RBC, HGB, HCT, PLT, MPV, PDW, IL-6, sT4 kan değerleri, metabolik kemik hastalığı, hastanede doğum, gebelikte tokolitik tedavi almak, gebelikte Mg tedavisi almak, doğumda canlandırma, invaziv solunum desteği, 1., 3., 7. gün mayi miktarı, D vitamini desteği başlanma günü, kolestaz varlığı, apne varlığı; ENS, GNS varlığı, sürfaktan tedavisi, ilk doz sürfaktan uygulanma zamanı, steroid tedavisi, inhale steroid tedavisi, mortalite durumu, kafein kesilme günü, pnömoni, pnömotoraks, pulmoner kanama, PDA, NEK, ROP, inotrop desteği, ES, TS, TDP transfüzyonu alma durumu BPD ile ilişkili saptanmıştır. Sonuç: İlerleyen tıbbi olanaklar ve üniteler arasındaki BPD risk faktörlerinin değişmesi nedeniyle ünitemizde BPD için güncel risk faktörleri değerlendirilmiştir. Hastalarımızda BPD için en önemli risk faktörü düşük gebelik haftası ve doğum ağırlığına ek olarak oksijen desteği ile transfüzyon varlığının BPD için gerçek risk faktörü olduğunu bulduk. Çok düşük doğum ağırlığındaki prematüre bebeklerin sağ kalımındaki artan sıklık nedeniyle BPD' nin daha uzun yıllar toplumun önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu hastalıkla ilgili risk faktörlerinin belirlenmesi ile hem tedaviyi hem de erken tanı konulmasını hedefleyen daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although a lot of risk factors associated with BPD have been described, these factors can change hospital to hospital and during time. The aim of this study is to evaluate the risk factors of bronchopulmonary dysplasia (BPD) considering BPD classification and compare the foreseen and previously described risk factors in the literature with the data of the selected patient group. Material-method: We evaluate the antenatal, natal and postnatal risk factors for BPD in newborns who was borned gestational week ≤32 or have birth weight ≤1500 grams were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit between September 1, 2019 and December 31, 2020 in the Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Children Hospital and Obstetrics and Gynecology Hospital. We use retrospective cross-sectional descriptive study method. Findings: 31% (n:172) of the 539 patients included in the study were diagnosed with BPD. Borned under 28 weeks and low birth weight are the main parameters found to be associated with BPD. Being male, low 1st and 5th minute apgar scores, low first systolic, diastolic and MAP blood pressure values, high initial FiO2 value, day of full enteral feeding, CRIB II score, SNAP-PE II score, first ph, pCO2, HCO3, RBC, HGB, HCT, PLT, MPV, PDW, IL-6, sT4 blood values; metabolic bone disease, hospital delivery, tocolytic treatment, receiving Mg treatment during pregnancy, resuscitation at birth, invasiveness of respiratory support; 1st, 3rd, and 7th day intravenous fluid intake, beginning day of vitamin D supplementation, presence of cholestasis, presence of apnea; ENS, GNS, surfactant treatment, time of first dose of surfactant, steroid treatment, inhaled steroid treatment, mortality, caffeine stopping day, pneumonia, pneumothorax, pulmonary hemorrhage, PDA, NEK, ROP, inotrope support; ES, TS, TDP transfusion were found to be associated with BPD. Conclusion: The current risk factors for BPD was evaluated in our unit due to developing medical facilities and changes in BPD risk factors between units. We found that the most important risk factor for BPD in our patients was low gestational age, birth weight. The presence of oxygen supplementation and transfusion is the real risk factor for BPD. Because of the increasing frequency of survival of premature babies with very low birth weight BPD will continue to be one of the most important health problems of the society for many years. Together identification of risk factors about BPD, more studies targeting both treatment and early diagnosis are needed.