Kedilerde odontoklastik rezorptif lezyonların klinik değerlendirmesi
Clinical evaluation of odontoclastic resorptive lesions in cats
- Tez No: 934238
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, Odontoklast, Rezorptif lezyon, diş, Cat, Odontoclast, Resorptive lesion, Tooth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma 1 Haziran 2024 – 1 Aralık 2024 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği'ne ve Bursa'da özel bir hastane olan Akademi Hayvan Hastanesine getirilen fiziksel ve radyolojik muayeneler sonucunda odontoklastik rezorptif lezyon tanısı konulmuş farklı ırk, yaş, cinsiyetteki kedilerin değerlendirilmesi sonucunda yapıldı. Çalışmanın materyalini 24 adet kedi oluşturdu. Belirtilen tarihler arasında Cerrahi Anabilim Dalı kliniği ve özel hastaneye getirilen 24 adet hastada toplam 325 adet dişte rezorptif lezyon tanısı konuldu ve kedi başına ortalama 13.54 dişte lezyon tespit edildi. Bu çalışmanın sonucunda, cinsiyet olarak erkeklerde dişilerden, yaş aralığı olarak >6 yaş ve 4-6 yaş aralığında en fazla olmakla birlikte artan yaş ile prevelansın arttığı, kısırlık durumuna göre kısır olmayan kedilerde kısır olan kedilere kıyasla ve melez kedilerde saf ırk kedilerden daha fazla rezorptif lezyon tanısı konulduğu görülmüştür. Hastalara kesin tanı radyolojik bulgular eşliğinde konulmuştur ve tüm hastalara tam ağız röntgenler çekilmiştir. Tomografi, röntgene göre dezavantajlı olmasından dolayı tercih edilmemiştir. Hastaların hepsinde tercih edilen tedavi yöntemi diş ekstraksiyonu olmuştur ve hastalarda etkilenen tüm dişlere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted by evaluating cats of different breeds, ages, and genders, diagnosed with odontoclastic Resorptive Lesions, based on physical and radiological examinations carried out between June 1, 2024, and December 1, 2024, at the Veterinary Faculty, Department of Surgery, Balıkesir University, and at Akademi Animal Hospital, a private hospital in Bursa. The study sample consisted of 24 cats. Between the specified dates, a total of 325 resorptive lesions were detected in 24 cats brought to the Surgery Department clinic and the private hospital, and on average, 13.54 lesions per cat were found. As a result of this study, it was observed that males had more lesions than females, the prevalence was highest in the age ranges of >6 years and 4-6 years, and increased with age. It was also found that non-neutered cats had more resorptive lesions compared to neutered ones, and mixed-breed cats had more lesions compared to purebred cats. The definitive diagnosis was made with radiological findings, and full mouth radiographs were taken for all the cats. Due to the disadvantages of tomography compared to radiography, it was not preferred. The preferred treatment method in all patients was tooth extraction, and it was applied to all affected teeth and its benefits were observed.