Çocuk yoğun bakım ünitesine böbrek fonksiyon bozukluğu ile başvuran ve devamlı hemodiyafiltrasyon tedavisi alan hastalarda sitrat ve heparin'in etkinliğinin karşılaştırılması
Citrate anticoagulation and systemic heparin anticoagulation during continuous renal replacement therapy among critically-ill children
  1. Tez No: 934291
  2. Yazar: ŞEYMA KÖKSAL ATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV YILMAZ, DOÇ. DR. MUHTEREM DUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antikoagülasyon, sitrat, heparin, devamlı renal replasman tedavisi, hemofiltre ömrü
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Devamlı renal replasman tedavileri (DRRT) çocuk yoğun bakım ünitelerinde kritik hastalara sıklıkla uygulanan tedavi modalitesidir. DRRT devresindeki kan yabancı yüzeyle karşılaştığı için pıhtılaşma eğilimindedir. Bunu önlemek amacıyla antikoagülasyon yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden en sık tercih edilen sitrat ve heparin uygulamalarıdır. Heparin hem erişkin hem çocuk yaş grubunda yaygın kullanılan bir yöntem olmasına karşın, sitrat ile uygulanan antikoagülasyonda çocuk hasta grubunda deneyim oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmada Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'ne başvuran ve çeşitli endikasyonlar ile DRRT uygulanan hastalarda sitrat ve heparinli antikoagülasyonun hemofiltre ömrü ile yan etkileri açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 1 Nisan 2015- 1 Ocak 2021 tarihleri arasında 131 hastanın geriye dönük incelenmesi ile yapıldı. DRRT uygulanan hastalar kullanılan antikoagülasyonun tipine göre sitrat antikoagülasyonu ve heparin antikoagülasyonu uygulanan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Hemofiltre değişimleri ve değişim nedeni, hemofiltre kullanım ömrü, komplikasyonlar, DRRT uygulanan dönemde kan transfüzyon gereklilikleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya, sitrat antikoagülasyon grubunda 55, heparin antikoagülasyon grubunda 76 hasta olmak üzere DRRT uygulanan toplam 131 hasta dahil edildi. DRRT uygulanan hastalarda altta yatan en sık hastalık %32,8 (43 hasta) ile primer böbrek hastalığı idi. Ortalama hemofiltre ömrü sitrat antikoagülasyon grubunda 51,0 saat (IQR 24-67), heparin grubunda 29,5 saat (IQR 17-48) (p=0,002) bulundu. En sık hemofiltre değişim nedeni olan pıhtılaşan hemofiltrelerin ortalama ömrü sitrat antikoagülasyon grubunda 38,0 saat (24-50), heparin grubunda 15,0 saat (10-23) olarak bulundu (p0,05). Sonuç: Sitrat, heparine göre hemofiltre ömrünü uzatmaktadır. Aynı zamanda çocuk yaş grubunda uygulanan DRRT için güvenli ve etkili bir antikoagülasyon yöntem olarak tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
BAKCGROUND: The aim of this study was to evaluate the efficacy and safety of citrate versus heparin anticoagulation for CRRT in critically-ill children. METHODS: This retrospective comparative cohort reviewed the clinical records of critically-ill children undergoing CRRT with either RCA or systemic heparin anticoagulation. The primary outcome measure was hemofilter survival time. Secondary outcomes included the comparison of complications and metabolic disorders. RESULTS: A total of 131 patients (55 RCA and 76 systemic heparin) were included, in which a cumulative number of 280 hemofilters were used (115 in RCA with 5762 h total CRRT time, and 165 in systemic heparin with 6230 h total CRRT time). Hemofilter survival was significantly longer for RCA (51.0 h; IQR: 24–67 h) compared to systemic heparin (29.5 h; IQR, 17–48 h) (p = 0.002). Clotting- related hemofilter failure occurred in 9.6% of the RCA group compared to 19.6% in the systemic heparin group (p = 0.038). Citrate accumulation occurred in 4 (3.5%) of 115 RCA sessions. Hypocalcemia and metabolic alkalosis episodes were significantly more frequent in RCA recipients (35.7% vs 15.2%, p < 0.0001; 33.0% vs 19.4%, p = 0.009). CONCLUSION: RCA is a safe and effective anticoagulation method for CRRT in critically-ill children and it prolongs hemofilter survival.