VARK öğrenme modelinin ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarına ve çevreye karşı ilgilerine etkisi
The effect of VARK learning model on secondary school students' academic achievement and interests in the environment
  1. Tez No: 934328
  2. Yazar: ÖZGE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GÜLHAN BAKIRDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: VARK, İnsan ve Çevre, geleneksel yöntem, VARK, Human and Environment, traditional method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı; VARK (Visual, Aural, Read/Write, Kinesthetic) Öğrenme Modeli kullanılarak gerçekleştirilen öğretimin ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve çevreye karşı olan ilgilerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmanın örneklemini 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında İstanbul Sultangazi'de bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir devlet okulunun iki farklı 5. Sınıf şubesinde bulunan öğrenciler (n=49) oluşturmaktadır. Şubelerden bir tanesi deney grubu (n=24), diğeri ise kontrol grubu (n=25) olarak seçilmiştir. Araştırma fen bilimleri dersinde işlenen ''İnsan ve Çevre'' ünitesi üzerinde uygulanmıştır. Konular deney grubunda VARK Öğrenme Modeli temel alınarak tasarlanan etkinliklerle; kontrol grubunda ders kitabı kullanılarak ve geleneksel yöntemler dikkate alınarak işlenmiştir. Veri toplamak için ise ''Ortaokul 5. Sınıf Çevre Başarı Testi'' ve ''Ortaokul Çevre İlgi Ölçeği'' kullanılmıştır. Bu veri toplama araçları sayesinde elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizi yapılırken aritmetik ortalama, standart sapma, Wilcoxon testi ve Mann Whitney-U testi gibi teknikler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda grup içi ön test ve son test akademik başarı puanı ortalamaları kıyaslandığında deney grubunda akademik başarının arttığı ve son test sonucunda anlamlı farklılığın çıktığı belirlenmiştir. Kontrol grubuna ait ön ve son test puanları arasında istatiksel anlamda fark bulunamamıştır. Gruplar arası son test karşılaştırması yapıldığında ise deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Grup içi ön test ve son test ilgi puanlarına bakıldığında ise her iki grupta da ilgi puanları kıyaslandığında anlamlı bir fark gözlenememiştir. Gruplar arası ön teste ve son teste ait ilgi puanları karşılaştırıldığında da anlamlı fark belirlenememiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda VARK Öğrenme Modeline dayalı uygulamaların kullanılarak ders işlendiği deney grubunda akademik başarının artış gösterdiği görülmektedir. Bu sonuçtan yola çıkılarak VARK Öğrenme Modeli'nin öğrencilerin akademik başarılarını arttırmada etkili olduğu söylenebilir. Fakat kontrol ve deney gruplarının grup içi ve gruplar arası ilgi puanları incelendiğinde kullanılan yöntemlerin öğrencilerin ilgilerini arttırmada etkili olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of the VARK (Visual, Aural, Read/Write, Kinesthetic) Learning Model on the academic achievement and environmental interest of 5th grade students. The research was conducted with 49 students from two 5th grade classes at a state school in Sultangazi, Istanbul, during the 2023-2024 spring semester. One class was designated as the experimental group (n=24), while the other served as the control group (n=25). The study was carried out on the“Human and Environment”unit within the science curriculum. The experimental group received instruction through activities designed based on the VARK model, whereas the control group was taught using traditional methods and the textbook. Data were collected using the“Middle School 5th Grade Environmental Achievement Test”and the“Middle School Environmental Interest Scale.”The data obtained were analyzed through the SPSS software using statistical techniques such as arithmetic mean, standard deviation, Wilcoxon test, and Mann-Whitney U test. The findings indicated that academic achievement significantly increased in the experimental group when pre-test and post-test results were compared, while no meaningful change was observed in the control group. However, the post-test comparison between the two groups did not reveal a statistically significant difference in favor of the experimental group. Regarding environmental interest, no substantial change was found within or between the groups. These results suggest that the VARK Learning Model effectively enhances students' academic achievement. However, neither the VARK model nor traditional methods proved effective in increasing students' environmental interest, indicating a need for additional strategies to foster engagement in environmental topics.