Ülkemizde şehirlere göre dokuma sanatlarının günümüz modası çerçevesinde incelenmesi ve giysiye dönüşümü
Examination of weaving arts according to cities in our country within the framework of today's fashion and their transformation into clothing
  1. Tez No: 934355
  2. Yazar: ZEHRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Motif, Tasarım, Sanat, Moda, Weaving, Motif, Design, Art, Fashion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Dokuma şüphesiz en eski sanat dallarından biridir. İnsanlar bulundukları toplumun kültürlerini ve yaşam koşullarını dokuma sanatı sayesinde kumaşlara yansıtmıştır. Bu sanatı icra eden sanatçılar kültürlerini, duygu ve düşüncelerini dokudukları kumaşlara sembollerle aktarmışlardır. Aynı zamanda dokuma sanatını icra eden sanatçıların göç etmeleri ile birlikte sanatçılar hem kendi kültürlerini hem de gittikleri yerin kültürünü harmanlayarak yeni ve özgün dokuma tasarımlar ortaya çıkartmışlardır. Bu sayede dokuma kumaşlar sadece giyinme ihtiyacını değil birçok ihtiyacı da karşılar hale gelmiştir. Bu çalışmada geçmişten günümüze kadar ulaşmış dokuma sanatı yirmi şehir ile sınırlandırılarak seçilen yirmi şehirdeki en dikkat çekici dokumaları ele alınmıştır. İncelenen bu yirmi şehrin dokuma kumaşları günümüzde unutulmaya yüz tutsa da çeşitli çalışmalarla az da olsa hala varlığını korumaktadır. Bütün bu araştırma ve çalışmaların sonucunda seçilen yirmi şehrin en dikkat çekici dokumalarından esinlenilerek 40 farklı tasarım oluşturulmuştur. Yapılan 40 tasarımın eskiz, geliştirilmiş ve teknik çizimleri yapılmıştır. Oluşturulan bu tasarımlar her şehir için iki tane olacak şekilde çizilmiş ve içlerinden her şehir için bir tane seçilerek toplamda yirmi şehir için yirmi tasarım hayata geçirilmiştir. Yirmi şehrin dokuma tasarımlarını bünyesinde barındıran koleksiyon unutulmaya yüz tutmuş dokumları günümüz modasına uygun bir şekilde yeniden hayata getirerek geleneksel bu eşsiz sanata katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The art of weaving is undoubtedly one of the oldest branches of art. People have reflected the cultures and living conditions of the society they are in on fabrics thanks to the art of weaving. The artists who performed this art transferred their culture, feelings and thoughts to the fabrics they weave with symbols. At the same time, with the migration of artists who practice the art of weaving, the artists have created new and original weaving designs by blending both their own culture and the culture of the place they go. In this way, woven fabrics have become able to meet not only the need for dressing but also many needs. In this study, the most remarkable weavings in twenty cities, which were selected by limiting the art of weaving from the past to the present, were discussed. Although the woven fabrics of these twenty cities that have been examined are about to be forgotten today, they still exist with various studies. As a result of all these researches and studies, 40 different designs were created, inspired by the most remarkable weavings of the selected twenty cities. Sketch, improved and technical drawings of 40 designs were made. These designs were drawn to be two for each city and one for each city was selected and twenty designs for a total of twenty cities were brought to life. The collection, which incorporates the weaving designs of twenty cities, aims to contribute to this unique traditional art by reviving the forgotten textures in accordance with today's fashion.