Atık toplama ve ayırma tesisi kaynaklı sera gazı emisyonlarıve azaltım alternatifleri – İstanbul Havalimanı Atık Toplamave Ayırma Tesisi örneği
Greenhouse gas emissions from waste collection and sortingfacilities and mitigation alternatives - the case of İstanbul Airport Waste Collection and Sorting Facility
- Tez No: 934422
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUDE HANEDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık Ayırma, Geri Dönüşüm, Sera Gazı Emisyonları, Atık Yönetimi, İstanbul Havalimanı
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Artan kentleşme, nüfus artışı ve sanayileşme, sürdürülebilirlik hedeflerini tehdit eden başlıca unsurlar arasındadır. Bu bağlamda, sera gazı emisyonları, küresel ısınma ve iklim değişikliğini tetikleyen temel faktörlerdendir. Atık yönetiminden kaynaklanan emisyonların doğru analiz edilmesi ve etkili stratejilerle azaltılması, çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, İstanbul Havalimanı Atık Toplama ve Ayırma Tesisi'nde atık yönetiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını analiz etmeyi ve azaltıcı stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, tesiste 2023 yılında toplam 53.135 ton ve 2024 yılında 59.750 ton atık işlenmiş, bu miktarın sırasıyla 18.414 ve 20.354 tonu geri dönüştürülmüştür. Tesiste elektrik ve yakıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları 2023 yılı için 1.153,34 ton CO₂eq/yıl ve 2024 yılı için 1.336,40 ton CO₂eq/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu emisyonların 2023 yılında %86'sının, 2024 yılında ise %85'inin ulaşım faaliyetlerinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Tesiste toplam giren atık başına düşen CO₂ emisyon miktarı 2023 yılı için 21,7 kgCO₂eq/ton ve 2024 yılı için 22,4 kgCO₂eq/ton olarak hesaplanmış; geri dönüştürülen atık başına düşen emisyon miktarı ise 2023'te 7,5 kgCO₂eq/ton ve 2024'te 7,6 kgCO₂eq/ton olarak bulunmuştur. Çalışma, sera gazı emisyonlarını azaltmak için yenilikçi teknolojilerin entegrasyonu, geri dönüşüm oranlarının artırılması ve enerji verimliliğinin sağlanması gibi stratejiler önermektedir. Özellikle optik ayırma sistemleri, manyetik separatörler ve biyogaz üretimi gibi teknolojilerin entegrasyonu ile karbon ayak izinin azaltılmasında önemli kazanımlar sağlanacağı öngörülmüştür Çalışma, yalnızca İstanbul Havalimanı için değil, benzer ölçekli projeler için de örnek teşkil edecek bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing urbanisation, population growth and industrialisation are among the main factors threatening sustainability goals. In this context, greenhouse gas emissions are among the main factors triggering global warming and climate change. Correctly analysing emissions from waste management and reducing them with effective strategies is critical for environmental sustainability. This study aims to analyse the greenhouse gas emissions from waste management at Istanbul Airport Waste Collection and Sorting Facility and develop mitigation strategies. According to the findings of the study, a total of 53,135 tonnes of waste was processed at the facility in 2023 and 59,750 tonnes in 2024, of which 18,414 and 20,354 tonnes were recycled, respectively. Greenhouse gas emissions from electricity and fuel consumption at the facility were calculated as 1,153.34 tonnes CO₂eq/year for 2023 and 1,336.40 tonnes CO₂eq/year for 2024. It is determined that 86% of these emissions in 2023 and 85% in 2024 are caused by transport activities. The amount of CO₂ emission per total incoming waste at the facility was calculated as 21.7 kgCO₂eq/tonne for 2023 and 22.4 kgCO₂eq/tonne for 2024; the amount of emission per recycled waste was found as 7.5 kgCO₂eq/tonne in 2023 and 7.6 kgCO₂eq/tonne in 2024. The study recommends strategies such as integration of innovative technologies, increasing recycling rates and ensuring energy efficiency to reduce greenhouse gas emissions. Especially with the integration of technologies such as optical separation systems, magnetic separators and biogas production, it is predicted that significant gains will be achieved in reducing the carbon footprint. Keywords : Waste Sorting, Recycling, Greenhouse Gas Emissions, Waste Management, Istanbul Airport .