Elektrikli araç pazarının büyüme dinamikleri
Growth dynamics of electrical vehicle market
- Tez No: 934432
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araçlar, emisyon, verim, yeni nesil mobilite, araç pazarı, Electric Vehicles, emissions, efficiency, next-generation mobility, vehicle market
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrikli araçlar, karbon salınımını azaltmak ve 21. yüzyıl koşullarına uyum sağlamak amacıyla otomotiv endüstrisinde önemli bir değişim başlatmıştır. Bu değişim, otomotiv firmalarının içten yanmalı konvansiyonel motorlar yerine elektrik motorları ve batarya teknolojilerine odaklanmalarına neden olmuştur. Elektriksel mobiliteye yönelik çalışmalar artarken, aynı zamanda altyapı ve tesislerin elektrikli araçları desteklemesi için şarj istasyonlarına dönüşümü hızla gerçekleşmektedir. Elektrikselleşme, Türkiye ve dünya genelinde pazar dinamiklerinde önemli değişimlere neden olmuştur. Bu değişim, tüm otomotiv sektörünü etkilemiş ve rekabeti artırmıştır. Bu tez, elektrikli araç pazarının büyüme dinamiklerini detaylı bir şekilde incelemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Elektrikli araç pazarının büyüklüğü, tüketici davranışları, teknolojik yenilikler, düzenleyici politikalar, endüstriyel rekabet ortamı ve gelecekteki eğilimler gibi ana faktörler ele alınarak pazarın nasıl şekillendiği ve gelecekteki potansiyel eğilimlerin neler olabileceği analiz edilecektir. Tez, elektrikli araç pazarındaki değişken faktörleri anlayarak bu değişkenlerin nasıl yönetilebileceği konusunda bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, geleceğe ışık tutarak elektrikli araç piyasasına dair günümüze kadar olan süreci inceleyerek pazarın büyümesinde genel etmenleri tespit edecek ve elektrikli araçlara ait endüstri ve kişisel güvenin nasıl şekillendiğini analiz ederek önümüzdeki dönemde elektrikselleşmenin seyri hakkında bilgi verecektir.
Özet (Çeviri)
Electric vehicles have initiated a significant transformation in the automotive industry with the goal of reducing carbon emissions and adapting to the conditions of the 21st century. This shift has led automotive companies to focus on electric motors and battery technologies instead of conventional internal combustion engines. As efforts towards electric mobility intensify, the infrastructure and facilities required to support electric vehicles are rapidly being transformed with the installation of charging stations. Electrification has resulted in significant changes in market dynamics both in Turkey and globally. This transformation has impacted the entire automotive sector and heightened competition. This thesis aims to meticulously examine and analyze the growth dynamics of the electric vehicle market. By addressing key factors such as market size, consumer behavior, technological innovations, regulatory policies, industrial competition, and future trends, the study seeks to understand how the market is being shaped and what potential future trends might emerge. The thesis intends to provide a framework for managing these variable factors by understanding their impact on the electric vehicle market. Furthermore, this research aims to shed light on the historical progression of the electric vehicle market, identifying the main factors contributing to its growth, and analyzing how trust in the industry and among consumers has been formed. By doing so, it will offer insights into how the electric vehicle market can be expected to evolve in the future, and how these trends can be navigated to foster further development and confidence in electric mobility.