Sosyal medya bağımlılığını yenmede sporun rolü: Karate branşı öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of sports in overcoming social media addiction: A study on karate students
- Tez No: 934444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL BEKTAŞ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Karate, Sosyal Medya Bağımlılığı, Spor, Karate, Social Media Addiction, Sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sosyal medya, teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsanların bilgiye erişim, eğlence ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı sosyal medya, aynı zamanda bağımlılık yaratarak bireylerin psikolojik ve sosyal dengelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde sosyal medya kullanımının yoğunluğu, bu bağımlılığın ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışma, sosyal medya bağımlılığı ile mücadelede karate sporunun rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, karate sporunun disiplin, öz güven, zaman yönetimi ve fiziksel aktivite gibi olumlu etkiler sağlayarak sosyal medya bağımlılığını azaltmada etkili bir araç olduğu düşünülmektedir. Araştırma, İstanbul ili Eyüpsultan ilçesinde yaşayan ve 13-17 yaş aralığında olan toplam 288 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar üç gruba ayrılmıştır: spor yapmayan 96 kişi, karateye yeni ya da yakın zamanda başlamış 96 kişi ve uzun süredir karate branşıyla ilgilenen 96 kişi. Araştırmada nicel bir yöntem olan anket kullanılmış, katılımcılardan sosyal medya kullanım alışkanlıkları, bağımlılık düzeyleri ve karate sporunun etkileri hakkında bilgiler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Sonuçlar, karate sporunun bireylerin sosyal medya kullanım sürelerini azalttığını, sosyal medya bağımlılığına karşı farkındalığın artmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, sosyal medya bağımlılığı ile mücadelede karate gibi disiplinli sporların, bireylerin sosyal medya bağımlılığını azaltmada etkili bir çözüm sunabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media has become an integral part of daily life with the rapid advancement of technology. While it serves to meet people's needs for accessing information, entertainment, and communication, social media can also lead to addiction, negatively impacting individuals' psychological and social balance. The excessive use of social media during adolescence, in particular, has made this addiction a significant issue. This study aims to examine the role of karate in combating social media addiction. It is hypothesized that karate, through its positive effects such as discipline, self-confidence, time management, and physical activity, can serve as an effective tool in reducing social media addiction. The research was conducted with a total of 288 participants aged 13-17 residing in the Eyüpsultan district of Istanbul. Participants were divided into three groups: 96 individuals who do not engage in sports, 96 individuals who recently started or have been practicing karate for a short time, and 96 individuals who have been involved in karate for a longer period. A quantitative method, specifically a survey, was used to gather data on participants' social media usage habits, addiction levels, and the effects of karate. The collected data were analyzed using the SPSS program. The results revealed that karate reduces social media usage time and helps increase awareness of social media addiction. This study demonstrates that disciplined sports such as karate can offer an effective solution for reducing social media addiction and highlights their potential in fostering healthier habits, particularly among adolescents.