Ergenlerde bilişsel esneklik ve akademik ataletin sosyal medya bağımlılığını yordama düzeylerinin incelenmesi
An examination of the predictive levels of cognitive flexibility and academic procrastination on social media addiction in adolescents
- Tez No: 957501
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, akademik atalet, sosyal medya bağımlılığı, ergenlik, Cognitive flexibility, academic inertia, social media addiction, adolescents
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde sosyal medya, teknolojik gelişmelerle birlikte yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve bireylerde yeni alışkanlıklar geliştirmiştir. Bu alışkanlıklar ergenler arasında sosyal medya bağımlılığı gibi olumsuz sonuçlara da yol açabilmektedir. Bu bağlamda bireyin gelişim sürecini sağlıklı biçimde sürdürebilmesi, bağımlılığın önlenmesi ve yönetilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmanın amacı ergenlerde bilişsel esneklik, akademik atalet ile sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu değişkenlerin sosyal medya bağımlılığını yordama düzeylerinin belirlenmesidir. Bu araştırma ile beraber sosyal medya bağımlılığı, bilişsel esneklik ve akademik atalet değişkenlerinin birlikte incelenecek olup benzer çalışmanın literatürde yaygın olmayışı araştırmayı özgün kılmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemiyle belirlenen ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 256 kız ve 255 erkek olmak üzere toplam 511 ergenden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Esneklik Ölçeği, Ergenlerde Akademik Atalet Ölçeği ve Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanımıştır. Elde edilen veriler SPSS-22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ergenlerin sosyal medya bağımlılığı, bilişsel esneklik ve akademik atalet arasında anlamlı bir ilişki olduğu; akademik atalet ve bilişsel esnekliğin sosyal medya bağımlılığını yordama gücünün anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid advance of technology, social media has become woven into everyday life and has fostered new habits among individuals. In adolescents, these habits can sometimes culminate in problematic use, most notably social-media addiction. Supporting healthy developmental processes therefore plays a key part in preventing and managing such dependence. The present study explores how cognitive flexibility and academic inertia relate to adolescents' levels of social-media addiction and gauges the predictive power of these two variables for the addiction. In this research, social media addiction, cognitive flexibility and academic inertia variables will be examined together, and the fact that similar studies are not common in the literature makes the research original. Designed as a relational survey, the research will rely on a non-probability sample of 511 secondary-school students (256 girls, 255 boys). Data will be gathered through the Personal Information Form, the Cognitive Flexibility Scale, the Academic Inertia Scale for Adolescents, and the Social Media Addiction Scale for Adolescents. The data obtained were analyzed using the SPSS-22 program. According to the results of the analysis, there was a significant relationship between adolescents' social media addiction, cognitive flexibility, and academic inertia; it was found that academic inertia and cognitive flexibility significantly predicted social media addiction.