Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin yenilenebilir enerji performansının veri zarflama analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Assessment of the renewable energy performance of the European Union countries and European Union candidate countries by data envelopment analysis
  1. Tez No: 934445
  2. Yazar: BETÜL EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA BULĞURCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, süper etkinlik modeli, yenilenebilir enerji, Data envelopment analysis, super efficiency model, renewable energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada 2010-2022 yılları arasındaki zaman diliminde Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkelerin yenilenebilir enerji performansları bakımından etkin olup olmadıkları incelenmektedir. Çalışmada ülkelerin oluşturduğu homojen yapıdan dolayı parametresiz performans ölçüm modeli olan Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmaktadır. Geniş bir literatür taraması sonucunda tespit edilen girdi değişkenleri enerji alanında çalışan sayısı, toplam işgücü, elektrik üretim kapasitesi, brüt sermaye oluşumu, yenilenebilir enerji arzı ve birincil enerji tüketimi olarak kullanılırken çıktı değişkenleri olarak da GSYİH, yenilenebilir enerji kaynaklarından gelen enerji payı, CO2 emisyonu ve SO2 emisyonu değişkenleri kullanılmıştır. Çalışmaya en uygun model olan VZA modellerinden Süper Etkinlik Modeli kullanılarak veriler DEA Solver Pro 4.1. lisanslı bilgisayar yardımı ile analiz edilmiştir. Çalışmada ele alınan on üç yıl, Avrupa Birliği enerji politikası 2020 hedeflerine yönelik ilerleme ve gelişmeyi değerlendirebilmek için iki beşer yıllık ve son üç yıllık dönem halinde ele alınmıştır. 2010-2014 ve 2015-2019 beşer yıllık dönemlerde etkin ülke sayısının etkin olmayan ülke sayısından daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. 2020-2022 dönemlerinde de etkin ülke sayısının etkin olmayan ülke sayısından fazla olduğu tespit edilmiştir. Enerji kaynaklarının verimli kullanılmaları gerekliliği sebebiyle etkin olan ve olmayan ülkeler arasındaki göreceli farklılıklar referans ülke kavramı ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined whether the member and candidate countries of the European Union are effective in terms of renewable energy performance in the time period between 2010-2022. Data envelopment analysis (DEA), which is a parameterless performance measurement model, is used in the study due to the homogeneous structure created by the countries. While the input variables are the number of employees in the energy field, total labor, electricity generation capacity, gross capital formation, renewable energy supply and primary energy consumption, the output variables are GDP, energy share from renewable energy sources, CO2 emissions and SO2 emissions. Using the Super Efficiency Model, one of the DEA models that is the most suitable model for the study, the data were collected using DEA Solver Pro 4.1. It was analyzed with the help of a licensed computer. The thirteen years covered in the study were discussed in two five-year and the last three-year periods in order to evaluate the progress and development towards the European Union energy policy 2020 targets. It was observed that in the five-year periods of 2010-2014 and 2015-2019, the number of active countries was higher than the number of inefficient countries. It was determined that the number of active countries was higher than the number of inactive countries in the 2020-2022 periods. Due to the need to use energy resources efficiently, the relative differences between efficient and ineffective countries are supported by the concept of reference country.